2018-12-10 11:02


România devine polul sărăciei din Europa

 |  21:11
România devine polul sărăciei din Europa

România se înscrie cu şase zone ce acoperă aproape toată ţara (exceptând zona Bucureşti-Ilfov) pe lista celor mai sărace 20 de regiuni din Europa, conform celui mai recent studiu al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române (ICCV). Mai mult, România are cel mai mic salariu minim din ţările Uniunii Europene, de 159 de euro, se arată în  document.

Potrivit sursei citate, în România şi Bulgaria, PIB pe locuitor (exprimat la paritatea puterii de cumpărare standard) a fost, în anul 2010, cu aproximativ 55% mai mic faţă de PIB-ul mediu pe locuitor din Uniunea Europeană (Eurostat, 2011). În anul 2011, Oltenia a urcat în topul regiunilor sărace din Europa, puterea de cumpărare devenind mai scăzută decât în regiunea bulgară Severoiztochen, cea mai săracă din UE până de curând. Regiunea Sud-Est a României (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, şi Vrancea) se situa pe locul opt în clasamentul celor mai sprace 20 de regiuni din Europa. De asemenea, cea mai săracă zonă din Polonia, aflată pe locul al nouălea, cu 39% din puterea de cumpărare medie a ţărilor UE, a fost devansată de regiunea Sud-Muntenia din România, care include judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Pe locul al 15-lea se afla regiunea Nord-Vest din România, cu judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare Sălaj (Eurostat 2011).

În acest an, circa 81 milioane de persoane din Uniunea Europeană (17% din populaţie, 19% dintre copii) trăiau în sărăcie, deprivare materială şi excluziune socială, realizând venituri sub 60% din venitul mediu pe UE, conform datelor Comisiei Europene din 2011.

Potrivit documentului citat, în anul 2007 aproape o treime din populaţia României (32%) realiza venituri sub 70% din valoarea venitului median din spaţiul UE, situându-se în situaţie de sărăcie relativă. “Dacă raportăm veniturile la medianele naţionale, nu la mediana europeană, atunci în România, în 2007, 18% din populaţie obţine mai puţin de 40% din venitul median la nivel naţional, plasându-se într-o situaţie de sărăcie absolută(severă), România fiind, înainte de criza financiară din 2009, dar şi în prezent, ţara cu cea mai ridicată proporţie de populaţie săracă din UE”, arată raportul ICCV. Spre comparaţie, în alte ţări din UE, populaţia aflată într-o situaţie economică similară (cu nivelul veniturilor sub 40% din veniturile mediane naţionale) deţine ponderi mult mai scăzute, 2% în Republica Cehă, 4% în Suedia sau Irlanda.

Salariaţii români, tot mai săraci

,,După anul 1990, sărăcia din România s-a extins şi adâncit în rândurile persoanelor salariate. Deţinerea unui loc de muncă nu consolidează statutul economic al celor angajaţi şi nu garantează menţinerea familiei deasupra pragului de sărăcie, situaţie care persistă chiar şi la nivelul anului 2011”, se arată în documentul citat. Potrivit acestuia, în România chiar şi un salariu mediu net de 1.411 lei (luna februarie 2011) menţine în sărăcie familia de doi adulţi cu doi copii minori care beneficiază de un singur salariu, potrivit standardelor româneşti (mult mai austere decât cele vest europene) privind costul total al coşului minim de consum decent (elaborat de ICCV). Familiile de 4 persoane care dispun doar de un salariu minim plus alocaţiile a 2 copii nu au reuşit niciodată să-şi satisfacă trebuinţele de consum ale minimului de subzistenţă şi, cu atât mai puţin pe cele ale minimului decent, spun cercetătorii ICCV. Potrivit sursei citate, plasarea României în urma Bulgariei în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, 159 de euro comparativ cu 233 euro, este un factor determinant al distribuţiei mult mai inegală a veniturilor din România.

În Marea Britanie un angajat care trăieşte în sărăcie câştigă un salariu minim de 967 euro, pentru un angajat din Austria a trăi în sărăcie înseamnă un salariu de minim de 937 de euro, pentru un polonez salariul minim este de 326 de euro, iar pentru un lucrător portughez de 604 euro/lună.

În UE, este considerată săracă o persoană al cărei câştig salarial se ridică la mai puţin de 60% din salariul mediu la nivel naţional. Potrivit acestei definiţii, în UE peste 16 % din populaţia salarială se află într-o asemenea situaţie (79 milioane de salariaţi), conform statisticilor de la începutul anului 2010.

Definiţia sărăciei relative a fost agreată pentru prima dată de Consiliul European în anul 1975: “Oamenii trăiesc în sărăcie relativă dacă venitul şi resursele lor sunt atât de inadecvate încât îi împiedică să aibă un standard de viaţă considerat acceptabil în societatea în care trăiesc. Din cauza sărăciei, aceştia se confruntă cu dezavantaje multiple prin şomaj, venituri prea mici, condiţii improprii de locuire, asistenţă medicală precară, lipsă de acces la sistemul de educaţie permanentă, la serviciile culturale, sport şi recreere. Aceştia sunt frecvent excluşi ori marginalizaţi de la participarea în activităţi economice, sociale şi culturale care constituie o normă pentru largi categorii de cetăţeni, iar exercitarea drepturilor lor fundamentale este restricţionată din cauza lipsei de mijloace economice”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...