2019-01-22 06:26


România, din nou în recesiune economică

 |  21:00
România, din nou în recesiune economică

Statutul economic al României este încă nesigur. În timp ce politicienii fac declaraţii privind reintrarea ţării în recesiune, unii analiştii îi contrazic, spunând că România încă este, per ansamblu, pe un trend ascendent.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că România a reintrat în recesiune, după două trimestre consecutive cu scădere economică. „Este o realitate. O să ni se spună că este tehnic, statistic. (...) Când suntem în recesiune e doar o scădere tehnică. Este o realitate economică, influenţată categoric şi de situaţia europeană pe care o ştiam dinainte de a face aceste previziuni superoptimiste. O realitate influenţată şi de inconsecvenţa şi lipsa de strategie a Guvernului. (...) Este un uriaş semnal de alarmă pentru ceea ce urmează”, a spus Ponta. Recent, şi ministrul finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat că în primul trimestru al anului este posibilă intrarea României în recesiune, mai ales din cauza situaţiei meteorologice de la începutul anului. „În trimestrul întâi avem din păcate această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere. (...) Faţă de primul trimestru din 2011 estimăm o creştere cu 1,5 - 2%”, a spus Drăgoi.

Blănculescu: Economia e pe trend ascendent

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că România nu a intrat în recesiune pe motiv că, per ansamblu, economia ţării şi-a păstrat un trend ascendent. „În România există două agende, una politică şi una publică, dar care nu au nici o legătură una cu cealaltă. În principal, declaraţia privind intrare în recesiune a României este una politică. În trimestrul 4 din 2011 am avut o scădere a economiei de 0,2% faţă de trimestrul 3. Asta nu înseamnă că este din nou recesiune. Trimestrul 3 din 2011 a avut o creştere de 1,8%, deci trimestrul 4 a avut tot o creştere, dar cu doar 0,2% mai mică, deci de 1,6%. Asta nu înseamnă recesiune. Până şi o firmă care are o scădere a profitului, atât timp cât încă este pe plus, poate fi considerată rentabilă. Mai mult, trebuie menţionat că nu există recesiune tehnică sau recesiune statistică, cum se tot spune pe la televizor. Există o intrepretare statistică şi o  interpretare tehnică a recesiunii. Recesiune e doar de un fel, economică, iar România nu este în recesiune”, ne-a declarat Blănculescu.

Şerbănescu: Putem reintra oricând în recesiune

Pe de altă parte, analistul economic Ilie Şerbănescu afirmă că este de acord cu declaraţiile făcute în ultima vreme cu privire la intrarea României în recesiune. „Este o chestiune tehnică cu care majoritatea economiştilor au căzut de acord. Practic, dacă ai două trimestre de scădere consecutivă, înseamnă că ai intrat în recesiune. Chiar dacă performanţa din trimestrele respective este mai mare decât cea din trimestrele corespondente de anul trecut, tot recesiune este. Durata acestei recesiuni depinde foarte mult şi de ce se întâmplă în zona euro. Problema în cazul României a fost că ieşirea noastră din recesiune a fost atât de nesemnificativă, încât oricând puteam intra din nou”, a declarat analistul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-02-18

TAGURI: dragoi, ponta, blanculescu, recesiune, criza, scadere
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MAMA OMIDA
02 Apr 2012

Da,marele finantist dragoi care e un mare dobitoc,care a incasat comisioane la toate imprumuturile autohtone,care vrea sa fure tot ce a mai apartine de minister loto,imprimeria!un 0 barat!si cand te gandesti ca a fost schimbat ministrul ialomiteanu care tocmai fusese declarat nr.1 in europa!tara de rahat!
Random imageUltimele stiri

loading...