2016-10-27 02:27

ECONOMIE


România nu se întoarce la nivelul de trai din 2004-2008

 |  17:20
România nu se întoarce la nivelul de trai din 2004-2008

Intrările anuale de capital însumau în medie circa 16 miliarde de euro între 2004 şi 2008, dar odată cu începutul crizei acest flux de bani s-a oprit, iar România trebuie să accepte că nu mai poate avea bunăstare din economisirea altor ţări, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Vasilescu a precizat că sumele au fost calculate de Banca Naţională a României. În opinia sa, scăderea vitezei de rotaţie a banilor este explicată pe de o parte de “sărăcirea” statelor dezvoltate şi, pe de altă parte, de faptul că marile companii aşteaptă terminarea ciclului economic actual pentru a investi. “Când a venit criza, valul s-a strâns. Deci noi ne obişnuisem să trăim aici, să inventăm bunăstarea pe datorie. Fluxul s-a oprit (intrări de 16 miliarde euro - n.r.). A fost o singură şansă: acordul de împrumut cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, cu FMI şi BERD. Şi de acolo au venit câteva miliarde pe an, 3-4 miliarde, poate 5, dar nu mai sunt 16 miliarde de euro. Asta, bineînţeles, se cunoaşte. Nouă asta ni s-a întâmplat, au sărăcit ei. Companiile americane stau pe grămezi de bani şi aşteaptă. Ce aşteaptă? Să vină noua normalitate”, a arătat Vasilescu, la o conferinţă organizată de Finmedia. Acesta a adăugat că România se află într-un paradox, în sensul că are criză economică şi nu criză financiară, iar declaraţiile potrivit cărora există colaps financiar sunt exagerate.

“Cu euro şi cu leul lucrurile sunt foarte simple: noi suntem într-o regiune şi împărtăşim soarta acestei regiuni. Dacă ne uităm de la începutul anului şi până acum, au fost în regiune câteva tendinţe şi tentaţii de depreciere a monedelor şi o să vedem că zlotul polonez s-a depreciat cu 10%, forintul unguresc s-a depreciat şi el cu 8 procente, iar leul românesc s-a depreciat cu 2 procente”, a spus Vasilescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-10

TAGURI: Adrian Vasilescu, BERD, FMI, Banca MondialaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Tribunalul București retrimite la DNA dosarul Liei Olguţa Vasilescu Dosarul în care primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este acuzată de corupție, a fost... 07 Oct 2016 | (1)
România - Kazahstan, doar o remiză albă Nationala Romaniei a obtinut doar o remiza, scor 0-0, in deplasarea din Kazahstan, din etapa a... 11 Oct 2016 | (0)