2018-12-18 13:09


România nu se întoarce la nivelul de trai din 2004-2008

 |  17:20
România nu se întoarce la nivelul de trai din 2004-2008

Intrările anuale de capital însumau în medie circa 16 miliarde de euro între 2004 şi 2008, dar odată cu începutul crizei acest flux de bani s-a oprit, iar România trebuie să accepte că nu mai poate avea bunăstare din economisirea altor ţări, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Vasilescu a precizat că sumele au fost calculate de Banca Naţională a României. În opinia sa, scăderea vitezei de rotaţie a banilor este explicată pe de o parte de “sărăcirea” statelor dezvoltate şi, pe de altă parte, de faptul că marile companii aşteaptă terminarea ciclului economic actual pentru a investi. “Când a venit criza, valul s-a strâns. Deci noi ne obişnuisem să trăim aici, să inventăm bunăstarea pe datorie. Fluxul s-a oprit (intrări de 16 miliarde euro - n.r.). A fost o singură şansă: acordul de împrumut cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, cu FMI şi BERD. Şi de acolo au venit câteva miliarde pe an, 3-4 miliarde, poate 5, dar nu mai sunt 16 miliarde de euro. Asta, bineînţeles, se cunoaşte. Nouă asta ni s-a întâmplat, au sărăcit ei. Companiile americane stau pe grămezi de bani şi aşteaptă. Ce aşteaptă? Să vină noua normalitate”, a arătat Vasilescu, la o conferinţă organizată de Finmedia. Acesta a adăugat că România se află într-un paradox, în sensul că are criză economică şi nu criză financiară, iar declaraţiile potrivit cărora există colaps financiar sunt exagerate.

“Cu euro şi cu leul lucrurile sunt foarte simple: noi suntem într-o regiune şi împărtăşim soarta acestei regiuni. Dacă ne uităm de la începutul anului şi până acum, au fost în regiune câteva tendinţe şi tentaţii de depreciere a monedelor şi o să vedem că zlotul polonez s-a depreciat cu 10%, forintul unguresc s-a depreciat şi el cu 8 procente, iar leul românesc s-a depreciat cu 2 procente”, a spus Vasilescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-10

TAGURI: Adrian Vasilescu, BERD, FMI, Banca Mondiala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...