2018-12-19 10:26


România, pândită de o nouă recesiune

 |  13:07
România, pândită de o nouă recesiune

Pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică, renunţând la cele care nu sunt necesare, a afirmat, marţi, premierul Emil Boc. Acesta a recomandat infrastructura şi agricultura străinilor care vor să investească în România un miliard de euro, motivând că cele două domenii au un mare potenţial.

"Se vorbeşte tot mai mult la nivelul Uniunii Europene despre pericolul revenirii recesiunii în anul 2012. Eu spun că acest pericol nu este complet înlăturat şi că oricând este posibil. Pentru a evita revenirea României în recesiune, nu avem altă alternativă decât continuarea reformelor, să cheltuim cât producem şi ceea ce împrumutăm să ducem în investiţii", a spus Boc, la o dezbatere organizată de Forbes România. El a asigurat că bugetul pentru anul viitor nu va include politici electorale, deoarece stabilitatea macroeconomică este de preferat în locul unor "politici aventuriere".

"În politica pentru 2012 nu veţi găsi nimic care să aibă de-a face cu anul electoral, cu toate consecinţele pentru ceea ce înseamnă partidele care compun Coaliţia, dar cred că o coaliţie responsabilă tocmai printr-un asemenea mod de manifestare îşi poate demonstra credibilitatea", a afirmat premierul. Mai mult, acesta a spus că nu vede anul 2012 "în roz" şi că este nevoie de responsabilitate în politica bugetară. "Dacă există o temere, aceasta este legată de clasa politică, de a nu repeta greşelile politice din 2008. Dacă acestea se vor repeta, România se va scufunda", a spus Boc.

El a arătat că Guvernul este obligat să renunţe la investiţii care nu mai sunt considerate necesare şi să susţină doar proiecte care se justifică, cu riscul ca această politică să nemulţumească autorităţile locale. "Politica de investiţii nu este însă făcută numai de Guvern, ci şi de autorităţile locale, iar acestea trebuie să înţeleagă că nu orice investiţie într-o panseluţă sau într-un parc din pădure aduce efecte benefice în economie", a afirmat şeful Executivului.

Boc a asigurat totodată că Guvernul va limita anul viitor deficitul bugetar la maximum 3%, incluzând şi pierderile unor companii de stat.

"Deficitul pentru anul 2012 trebuie să fie sub 3%, deoarece este un angajament al României în cadrul procedurii de deficit excesiv cu Comisia Europeană. Spun că este posibil ca deficitul să fie sub 3%, pentru că avem o problemă cu companiile de stat care au acumulat în permanenţă arierate, iar orice pierdere a companiei de stat trece pe deficit şi se plăteşte de la buget. Acum se fac evaluările la fiecare companie şi vom şti cât din procentul de 3% din PIB este afectat de companiile de stat", a spus Boc.

Potrivit premierului, cei care investesc în infrastructură, prin parteneriate public-private, şi agricultură vor avea de câştigat. Premierul a afirmat că agricultura românească are un mare potenţial, poate hrăni 80 de milioane de locuitori şi poate asigura o producţie suficientă pentru export.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29

TAGURI: Emil Boc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...