2018-12-11 09:13


România pregăteşte reluarea exporturilor de carne de porc în UE, din toamnă

 |  15:28
România pregăteşte reluarea exporturilor de carne de porc în UE, din toamnă

 Experţii Comisiei Europene vor efectua o nouă misiune de evaluare în România, cel mai probabil în luna septembrie a.c., pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obţinerii acordului de reluare a exporturilor pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. „Misiunea presupune verificarea măsurilor pe analiza riscului, având în vedere că suntem la graniţa cu statele terţe unde evoluează peste porcină. În jurul fermelor va trebui să facem prelevări de sânge ca să se vadă că porcii sunt sănătoşi”, a precizat Roatiş, citat de Agerpres. Inspectorii veterinari au făcut deja analize în zonele aflate la graniţa cu Serbia, în Clisura Dunării, dar acest lucru ar trebui realizat şi în zona de nord şi la graniţă cu Moldova.

Deşi este optimist în privinţa obţinerii acestui acord din partea CE, şeful ANSVSA a afirmat că aprobarea va mai fi amânată cu cel puţin o lună, în condiţiile în care se estima obţinerea acesteia în luna septembrie. “Sperăm să ieşim în acest an pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, chiar dacă vom mai întârzia încă o lună de zile faţă de termenul estimat, datorită noii misiuni de evaluare. Trebuie să înţelegem temerile lor, mai ales că pesta porcină este o boală care evoluează de 70 de ani în România şi a afectat populaţii masive de porci. De asemenea, România este o ţară cu 1,54 de milioane de gospodării ale populaţiei, iar virusul pestei porcine a suferit mutaţii de-a lungul anilor şi este mai rezistent. Aceste aspecte sunt greu de acceptat, dar, pe de altă parte, nu poate fi neglijat nici faptul că nu mai avem cazuri de pestă în România, că facem recoltări permanente şi că am reuşit să facem progrese în ultimii trei ani. Eu cred că vom obţine acest acord din partea CE pentru că, dacă, ar fi avut posibilitatea să ni se dea un refuz l-am fi primit deja”, a adăugat şeful ANSVSA. Acesta a precizat că firmele care vor dori să exporte carne şi produse din carne vor trebui să solicite acest lucru asociaţiilor patronale din sectorul de creştere a porcilor.  

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa UE din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comuniatră cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.

Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta decizie ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.

Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.

Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste două milioane de capete, în mai puţin de 10 ani, până la un nivel de 5,387 milioane capete,. Experţii români consideră că potenţialul României de export ar fi î prima etapă de circa 1,5 milioane de capete (carne şi produse din carne n.r.).

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. În prezent, în România sunt crescuţi 5,3 milioane de porci în ferme mari şi în gospodării ale populaţiei, din care numai 1,4 milioane în exploataţii profesionale.

Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 60% numai din importuri. Potrivit datelor MADR, în 2010, importurile de carne de porc proaspătă sau refrigerată a ocupat primul loc în schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pieţele intra şi extracomunitare circa 198.914 tone, în valoare de 304,7 milioane euro. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...