2019-01-23 17:53


România, printre ţările cu cea mai bună evoluţie din lume a riscului datoriilor în ultimele trei luni

 |  17:07
România, printre ţările cu cea mai bună evoluţie din lume a riscului datoriilor în ultimele trei luni

România şi Ucraina se numără printre statelecu cea mai amplă îmbunătăţire a costurilor de asigurare împotriva riscului deneplată a datoriilor (credit default swap - CDS) în ultimele trei luni, în timpce Grecia, Irlanda şi Spania au avut cea mai slabă evoluţie, transmiteBloomberg.

Astfel,CDS-ul pentru datoriile României a scăzut cu 0,215 puncte procentuale înultimele trei luni, la 2,955 puncte procentuale, în timp ce pentru Ucraina acoborât cu 0,375 puncte procentuale, la 4,475 puncte procentuale, potrivitdatelor firmei de monitorizare a pieţei finaciare CMA. Asigurarea unei datoriide zece milioane de dolari a României a scăzut cu 21.500 de dolari, la 295.500dolari.

Investitoriievită datoriile unor state precum Spania şi Portugalia, întrucât măsurile deausteritate adoptate de autorităţi nu reuşesc să asigure posesorii de titlurică îşi pot achita obligaţiile.

"Temerileprivind periferia trag în jos Europa de Vest. Statele emergente au o istoriesolidă privind creşterea şi nu sunt direct afectate de problemele de lamarginea zonei euro", a afirmat Harpreet Parhar, analist la filiala dinLondra a băncii franceze Credit Agricole.

Obligaţiunilestatelor vest-europene sunt mai riscante decât cele ale statelor emergentepentru prima dată, în contextul unui necesar de finanţare de 1.100 de miliardede euro pentru ţările din zona euro în acest an.

IndiceleMarkit iTraxx SovX Western Europe, care include CDS-urile a 15 state, întrecare Germania, Grecia şi Portugalia, a depăşit cu 0,07 puncte procentualeindicele Markit iTraxx SovX CEEMEA, în compoziţia căruia sunt incluse România,Turcia sau Ucraina, arată datele CMA.

IndicatorulCDS pentru regiunea CEEMEA (Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şiAfrica) a scăzut cu 0,11 puncte procentuale de la lansare în ianuarie, în timpce indicele pentru Europa de Vest a urcat cu 1,29 puncte procentuale la 2,13puncte procentuale.

CDS-ulIrlandei, care a acceptat un program de ajutor financiar de 85 de miliarde deeuro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a urcat lanivelul record de 6,4 puncte procentuale joi, potrivit CMA. Faţă de 7octombrie, costurile pentru asigurarea datoriilor Irlandei au avansat cu 4,745puncte procentuale.

FondulMonetar Internaţional estimează că statele emergente din Europa vor creşte cu3,1% anul acesta, de peste două ori mai mult faţă de avansul de 1,5% alregiunii euro. A.M.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...