2017-01-18 20:08

ECONOMIE


România reia exporturile de carne de porc în statele UE

 |  16:56
România reia exporturile de carne de porc în statele UE

România poate relua comerţul intracomunitar cu carne şi produse din carne de porc, începând de joi, decizia fiind publicată miercuri seara în Jurnalul oficial al Comisiei Europene (CE), a declarat   preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

“Fermele acreditate pot relua de azi (joi n.r.) comerţul intracomunitar cu carne de porc proaspătă şi produse din carne de porc. Decizia CE de punere în aplicare a fost publicată miercuri seara în Jurnalul oficial al CE şi a devenit operaţională începând de joi. Până la această dată au solicitat aprobarea 50 de ferme şi un abator pentru a participa la comerţul intracomunitar şi la export către ţări terţe”, a subliniat Roatiş, citat de Agerpres. Cele mai multe ferme care au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară cu carne de porc proaspătă sunt din vestul ţării, respectiv din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Aradşi Bihor.

Acesta a precizat că echipele direcţiilor sanitare veterinare sunt pregătite pentru a efectua verificările necesare în cazul în care vor mai solicita acordul şi alte ferme.

Reluarea comerţului cu carne de porc proaspătă pe piaţa comunitară va aduce un beneficiu nu numai fermelor comerciale ci şi crescătorilor de porci din România, valoarea exporturilor fiind estimată de operatorii din industria de profil la peste 300 de milioane de euro/an. Pentru fermele care au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară se estimează un export, în 2012, de peste 20.000 de tone echivalent carcasă.

Exporturile, interzise din 2003

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În acel an, în 2003, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.

Potrivit datelor ANSVSA, în perioada 2007-2009 a fost derulat un program de eradicare a pestei porcine clasice, prezentat şi aprobat de Comisia Europeană, primele măsuri fiind luate în decembrie 2006. Pentru programul de eradicare a bolii s-au cheltuit, în total, 53,7 milioane de euro, din care aproape opt milioane de euro au fost rambursate de Comisia Europeană. În perioada 2010-2011 a fost derulat un alt program, de supraveghere, acesta constând din verificări şi audit în fermele comerciale de porci şi în gospodăriile populaţiei, precum şi în prelevări de probe de sânge şi analiza acestora în laboratoarele sanitare veterinare. De asemenea, au fost făcute modificări legislative în sprijinul crescătorilor şi procesatorilor de carne de porc, fiind acordată astfel posibilitatea de valorificare a porcinelor în târgurile pentru animale sau înfiinţarea abatoarelor de capacitate mică.

Decizia CE privind reluarea exporturilor de către România a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor, care s-a desfăşurat la Bruxelles, în data de 6 decembrie 2011.

Canalul securizat pentru comerţul intracomunitar presupune stabilirea unei reţele de ferme, abatoare şi unităţi sigure, care îndeplinesc toate cerinţele de biosecuritate şi trasabilitate, din care să poată fi comercializată carnea de porc pe piaţa europeană şi extraeuropeană.

Datele MADR arată că, în 2010, producţia de carne de porc a fost de circa 553.000 de tone în viu, iar în primele zece luni ale anului 2011, a fost de aproximativ 365.000 tone în viu. Importul de carne de porc, în România, a fost în anul 2010 de circa 200.000 de tone, iar în primele opt luni ale anului 2011 de 106.000 tone.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.

România are înregistrat un efectiv de aproape 4,6 milioane de porci, din care 1,4 milioane în 317 ferme comerciale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-02

TAGURI: Reluare export carne de porc, exporturi extracomunitare carne porcComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image