2018-12-16 22:27


România va importa grâu în primăvară

 |  21:00
România va importa grâu în primăvară

România va fi nevoită să importe grâu în primăvară, indiferent de nivelul recoltei din această vară, afirmă specialiştii. Acest lucru este cauzat de faptul că statul nu are capacităţi de stocare a cerealelor, până şi rezerva strategică de grâu fiind depozitată în silozuri private.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, pe lângă faptul că statul nu are silozuri proprii, nici nu este capabil să facă în nume propiu exporturi. ”România, ca stat, nu îşi permite să facă exporturi. Orice export întreprins este făcut de firme private care vând grâu românesc. Mai mult, România, ca stat, nu are capacitate de silozare. Până şi rezerva de stat este ţinută în silozuri private. În privinţa exportului, din cele aproximativ 8 milioane de tone de grâu, cred că se vor exporta în jur de 2,5 milioane”, ne-a declarat Adrian Rădulescu. Acesta a precizat că în prezent „preţul de achiziţie al grâului de la agricultori se situează undeva între 160 şi 170 de euro pe tonă. Apoi, firma exportatoare poate vinde oriunde şi cu oricât vrea ea. Grâul românesc va ajunge probabil atât în ţări din lumea arabă, cât şi în alte ţări din UE”.

Frumosu: E foarte grav că statul nu şi-a creat propriile silozuri

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, spune că, din cauza lipsei silozurilor de stat, România va fi nevoită să importe grâu în primăvară, indiferent de nivelul producţiei. “Este o problemă foarte gravă faptul că statul nu a fost capabil să-şi creeze propriile silozuri. Spun asta pentru că, indiferent de ce recoltă este sau va fi, tot va fi nevoie de importuri. Asta se va întâmpla din cauza că firmele din panificaţie nu au posibilitatea săcumpere destul grâu cât să le ajungă până anul viitor, fie din considerente financiare, fie din cauza lipsei spaţiului de depozitare. Astfel, comercianţii aprovizionează producătorii şi ce rămâne pleacă spre export. Producătorii, ca şi în alţi ani, vor observa că au rămas fără materie primă în jurul lunilor februarie-martie şi vor fi nevoiţi să importe. Toate acestea din cauză că statul nu are silozuri proprii pentru a crea rezerve”, ne-a declarat Frumosu. El a subliniat că micii agricultori sunt în continuare “exploataţi”, fiind oarecum obligaţi să îşi vândă recolta la preţuri mici. “Micii agricultori sunt foarte dezavantajaţi din cauză că nu au o capacitate mare de negociere cu marii exportatori de cereale. Ar trebui să se creeze o asociaţie a micilor agricultori, unde să se negocieze pentru toată cantitatea de grâu. Într-o astfel de condiţie, agricultorii ar putea să se impună în faţa exportatorilor, să-şi vândă recolta la un preţ mai bun şi să nu mai fie «exploataţi» cum sunt acum”, a spus Frumosu.

Rompan: Pâinea nu se va scumpi până la finele anului

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, este de părere că statul putea să ia măsuri pentru protejarea recoltei mari de grâu din acest an, dar nu a făcut-o. „Indiferent care va fi recolta, comerţul cu grâul este la liber. Evident, statul putea să cumpere grâu, să-l depoziteze şi să-l scoată la primăvară la vânzare, dar n-a făcut-o”, a spus preşedintele Rompan. Acesta a precizat că pâinea nu se va scumpi până la sfârşitul anului, dar nimeni nu poate garanta că acest lucru nu se va întâmpla în primăvară. „Personal, cred că până la sfârşitul anului nu se pune problema scumpirii pâinii. În mod evident, dacă se exportă tot grâul de panificaţie şi vom fi nevoiţi să importăm, este o şansă foarte mare ca pâinea să se scumpească”, ne-a declarat Popescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-02

TAGURI: grau, recolta, import, Romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CONSUMATOR
31 Aug 2011

In primavara, "baietii destepti" din domeniul agriculturii ne pregateau pentru majorarile de pret pe care si le propuneau, spunandu-ne ca vara va fi extrem de secetoasa, iar noi nu mai avem un sistem de irigatii (ca asa auzisera ei). Cand timid li s-a demonstrat ca sistemul de irigatii mai exista, s-au repliat pe pozitia costurilor cu energia pentru pomparea apei, deci preturile vor creste ! Cel de Sus nu vru sa fie seceta, asa ca ce ne facem, baieti ? Nimic mai simplu : pretul va creste ca nu avem unde sa depozitam recolta... Nu vreau sa ignor partile de adevar din fiecare afirmatie. Ce vreau sa subliniez este ca noi consumatorii oricum suntem la mana intereselor imbogatitilor de pe piata agricola si ca oricum mai devreme sau tarziu acestia isi vor impune si realiza marjele de profit pe care si le-au propus. Desigur, pe buzunarele noastre, ale celor multi.
Random imageUltimele stiri


loading...