2017-01-16 14:55

ECONOMIE


România va relua exporturile de carne de porc în UE

 |  18:23
România va relua exporturile de carne de porc în UE

România va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2012, decizia fiind aprobată marţi în unanimitate de statele membre, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

„În urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinară am obţinut acordul statelor membre în Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc în ţările comunitare, începând cu 1 ianuarie 2012. Sperăm ca până la sfârşitul anului decizia să fie publicată în Jurnalul oficial al Comisiei Europene”, a precizat Radu Roatiş, citat de Agerpres. Acesta a subliniat că reluarea exporturilor de carne de porc pe piaţa comunitară va aduce un beneficiu nu numai fermelor comerciale, ci şi crescătorilor de porci din ţară. „Ridicarea acestei bariere comerciale impuse României din cauza pestei porcine ar putea aduce, în primul an de export, între 600 milioane şi un miliard de euro, potrivit aprecierilor făcute de reprezentanţii industriei autohtone a cărnii”, a subliniat şeful ANSVSA.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa UE din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. Potrivit datelor INS, la 1 mai 2011, România înregistra un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, mai mic cu 2,2 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când erau 4,7 milioane de capete.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

TAGURI: exporturi carne de porc, Radu Roatiş, ANSVSA, pestă porcinăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image