2019-01-24 04:53


România va stabili până în vară dacă 2015 rămâne ţinta pentru adoptarea euro

 |  20:24
România va stabili până în vară dacă 2015 rămâne ţinta pentru adoptarea euro

Româniava stabili în prima jumătate a anului viitor dacă va menţine anul 2015 caobiectiv pentru intrarea în zona euro, a declarat preşedintele Traian Băsescu,într-un interviu acordat Financial Times. "Obiectivul nostru - şi nu ne-ammodificat încă obiectivul - este de a intra în zona euro în 2015. Aceasta nuînseamnă însă că rămânem cu acest obiectiv. Din această criză am înţeles, înprimul rând, că este relativ uşor să fii în zona euro, însă problema este dacăo economie este pregătită pentru a fi în zona euro. În prima jumătate a anuluiviitor, vom face o evaluare cu toate părţile responsabile şi specialişti pentrua vedea dacă vom revizui obiectivul de a fi în zona euro în 2015 sau dacămenţinem acest obiectiv", a afirmat Băsescu. Şeful statului apreciază căRomânia poate păstra obiectivul oficial privind adoptarea euro. "Pot spunecă, având în vedere datele şi ţinta noastră de deficit bugetar pentru 2012, de3% din Produsul Intern Brut, putem menţine acest obiectiv, deoarece în 2012putem intra în ERM II, Mecanismul Ratelor de Schimb. Dar, chiar şi dacă putem,să ne gândim cu foarte mare atenţie ce ar însemna pentru România să fie în zonaeuro dacă statul, dacă economia nu sunt bine pregătite pentru aceasta. În acestsens, sprijin ideea consolidării guvernanţei economice la nivel european",a spus preşedintele. El a afirmat că România nu este afectată foarte mult deproblemele zonei euro. "Nu pot spune cu hotărâre că este vorba de o crizăîn zona euro. Este criză în Grecia, în Irlanda sau poate în unul sau înalte două state. Dar nu putem spune căeste o criză a zonei euro, deoarece statele pot, pentru moment, să lupteîmpotriva ei. Nu putem spune că România este efectată serios de ceea ce seîntâmplă în zona euro. Doar atunci când Grecia trecea prin cea mai dificilăperioadă s-a întâmplat ceva în regiune, deprecieri ale monedelor, problemelegate de investiţii, cauzate de lipsa încrederii şi altele. Am fost gravafectaţi de criza mondială şi de lipsa pregătirii în vederea luptei cucriza", a menţionat Băsescu.

Deciziade a permite unei ţări să intre în ERM II are nevoie de unanimitatea statelordin zona euro, de acordul Băncii Centrale Europene şi al Comisiei Europene.

LucianCroitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat în luna septembrie căprobabilitatea ca România să nu poată intra în mecanismul ratelor de schimb în2012, condiţie obligatorie pentru intrarea în zona euro în 2015, este foarteridicată, însă obiectivul trebuie menţinut ca semnal politic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...