2019-01-18 17:58


Românii înglodați în datorii își pot declara falimentul, de la 1 noiembrie

 |  20:03
Românii înglodați în datorii își pot declara falimentul, de la 1 noiembrie

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți Proiectul de Lege privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice. Astfel, amânarea aplicării acestei legi până la data de 31 decembrie 2016, hotărâtă de Guvernul Cioloș, a fost respinsă de către Parlamentul României, urmând ca cetățenii să beneficieze de efectele insolvenței persoanelor fizice din 31 octombrie, adică de la sfârșitul acestei luni, se arată într-un comunicat de presă al grupului parlamentar PSD.

"Sper ca, o dată pentru totdeauna, să punem punct discuțiilor despre necesitatea acestei legi extrem de importante și anume insolvența persoanelor fizice și fac apel la Guvernul României să nu mai tergiverseze punerea în aplicare a acestei legi, să nu mai găsească tertipuri în care să încerce din nou amânarea intrării în vigoare a legii extrem de necesară și să dea astfel și românilor un instrument legal, european, care să îi poată ajuta atunci când sunt într-un necaz financiar, să nu mai stea cu frica în sân că sunt executați silit sau că își pierd agoniseala de o viață", a afirmat inițiatorul legii privind insolvența persoanelor fizice, deputatul PSD Ana Birchall, citată de Agerpres.

Ce îi așteaptă pe cei care își declară insolvența

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede că orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, îşi poate reeşalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani.

Astfel, orice persoană fizica aflată în dificultate financiară, care are datorii mai mari decât valoarea însumată a 15 salarii minime pe economie, de mai mult de 90 de zile, și care constată că nu are bani să le plătească, nici în prezent și nici în următoarele 12 luni, poate depune o cerere pentru declanșarea procedurii de intrare în insolvență.

Motivele pentru care solicitantul a ajuns în această situație trebuie menționate în cererea de insolvență, fiind necesar să fie enumerate toate creditele si eventualele proceduri de executare silită începute, plus acte care să dovedească că s-a încercat deja o renegociere a datoriilor. Vor trebui menționate și veniturile actuale, cele obținute în ultimii trei ani, precum și cele care sunt previzionate pentru următorii ani.

Cu cel puțin 30 de zile înaintea depunerii cererii, solicitantul trebuie să anunțe toți creditorii (bănci, companii de utilități, etc.) de intenția sa.

Din momentul în care o persoană intră în procedura insolvenței, dispare pericolul de a fi executată silit și de a își pierde, eventual, locuința. În schimb, nu va mai putea decide liber asupra destinației pe care o vor lua veniturile sale lunare. Și asta pentru că în viața sa apar administratorul judiciar și lichidatorul. Cei doi au grijă ca datornicul să întocmească un plan împreună cu creditorii, prin care se angajează să depună lunar anumite sume într-un cont, în plus fiind obligat să prezinte în detaliu o situație trimestrială a cheltuielilor făcute.

Mașinile mai scumpe de 5.000 de euro, și chiar casa, pot fi vândute dacă costurile de întreținere sunt prea mari. Dispar și obiectele mai valoroase de 5.000 de lei, cum ar fi un televizor scump sau laptopul.

În schimb, în toată această perioadă, datoriile nu mai cresc, fiind oprită astfel acumularea penalităților de întârziere. Ștergerea datoriilor se face dacă într-un singur an ai acoperit jumătate din datorii, sau măcar 40% în 3 ani, sau dacă ai ajuns la 75% din cât stabilise instanța că ai de platit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-04

TAGURI: romani, datorii, faliment, 1 noiembrie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RAMONA
06 Oct 2016

Intreb daca o persoana a fost executata silit de o banca pentru ca nu si-a platit timp de patru luni ratele, a avut loc un proces fara stiinta sa si s-a trezit cu o Decizie judecatoreasca prin care este somata sa plateasca mai mult decat a ramas neachitat pana la executare, plus onorariul executorilor poate declara insolventa conform noii legi si sa stabileasca un program de esalonare a platii catre executori? Mentionez faptul ca executarea s-a facut in 2014 apoi au revenit cu un alt calcul in 2015, iar debitorul nu are un serviciu stabil si un venit permanent.
Random imageUltimele stiri

loading...