2018-12-16 19:39


Românii vor avea mai mulţi bani în buzunar. Analiştii economici: 2016 va fi un an bun!

 |  21:01
Românii vor avea mai mulţi bani în buzunar. Analiştii economici: 2016 va fi un an bun!

Deşi Guvernul a pregătit multe surprize românilor pentru acest an, din punct de vedere fiscal, cum ar fi reducerile de taxe şi creşterile salariale, analiştii consultaţi de ziarul PUTEREA nu sunt foarte optimişti privind perspectivele pentru 2016.

Am intrat într-an an electoral, iar măsurile fiscale aprobate de Guvernul Ponta, şi asumate de Executivul lui Cioloş, ar trebui să îmbunătăţească, teoretic, traiul românilor.Totuşi, specialiştii în economie nu sunt siguri că o creştere economică bazată mai mult pe consum este o soluţie sustenabilă pe termen lung.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat pentru PUTEREA că o veste bună este aceea că, foarte probabil, vom avea o creştere economică de 4% în 2016, dar vestea proastă este că această creştere se va baza pe consum. Iar deficitul de cont curent va creşte ca urmare a reducerilor de taxe.

„Este de aşteptat să avem o creştere de 4% a Produsului Intern Brut, creştere generată în cea mai mare parte de consum. Probabil că importurile vor accelera, iar exporturile nu vor ţine pasul cu creşterea importurilor, am văzut deja lucrul acesta, care se prefigura de anul trecut. Şi probabil că anul acesta se va accentua. Deficitul comercial probabil va creşte în 2016 chiar mai rapid decât în 2015. Acesta ar fi un aspect negativ al acestei creşteri mai mari (a PIB  - n.r.) bazată pe consum, în special. Pentru persoanele fizice, o reducere a taxelor pe consum, cumulată şi cu creşterea salariilor în diverse sectoare, în special în sectorul bugetar – toate categoriile de bugetari vor avea creşteri de la 10% în sus – lasă mai mulţi bani la dispoziţia cetăţenilor, care evident că vor şi cheltui mai mulţi bani”, a declarat Ionuţ Dumitru, pentru PUTEREA.

La rândul său, analistul economic Ilie Şerbănescu, a declarat pentru PUTEREA că 2016 nu se anunţă a fi un an spectaculos, mai mult, acest an va semăna cu 2015, chiar dacă acum vorbim de reduceri de taxe.

„Măsurile luate nu sunt aşa de spectaculoase. Se schimbă ceva în statutul României, se schimbă proprietarii? Nu, nu se schimbă nimic! Ce ar putea să se întâmple în acest an să fie unul spectaculos? 2016 este un an obişnuit. Toate chestiile importante sunt luate de străini. Ce, ăia le vor da înapoi? Nu! Nici o ţară a lumii nu are 40% din oamenii în floarea vârstei plecaţi în străinătate. Că nu sunt plecaţi nici cei de 60 de ani, nici de 2 ani, sunt plecaţi oamenii între 18 şi 40 de ani. Şi să calculăm cât înseamnă aceşti 3 milioane de oameni din totalul forţei de muncă. Aşa ceva nici Siria nu are, o asemenea rată de emigrare”, a declarat, pentru PUTEREA, Ilie Şerbănescu.

Românii, „popor de chiriaşi”

În opinia analistului economic, poporul român a ajuns „chiriaş” în propria sa ţară.  „Ce mai deţine poporul român? Unde e petrolul? Unde sunt industriile? La cine sunt materialele de construcţii sau industria neferoaselor? La cine e telefonia mobilă şi fixă, băncile, asigurările, distribuţia de gaze şi energie? Controlează cumva românul rulajul banului? Nu! Străinii sunt cei mai mari proprietari. În 2016 începe ofensiva de a se lua de la gura oamenilor. Până acum, tot capitalul străin a fost luat de la stat, iar acum statul nu mai are nimic. Şi atunci de unde să mai ia? De la gura oamenilor. Toţi cei care au furat de la stat au furat, toţi ăştia străini care au proprietate asupra economiei au luat-o de la stat. Jocurile sunt deja făcute, nu văd ce s-ar mai putea întâmpla în 2016. Mie nu mi se pare că poate fi altfel cu Cioloş decât cu Ponta. Pentru că structura de bază este aceeaşi. Capitalul străin este proprietarul economiei şi şi-a adus oamenii lui. E dreptul lor, trăim în capitalism”, a precizat Ilie Şerbănescu.

Taxe mai mici, salarii mai mari, asigurări mai scumpe

Anul 2016 începe cu reduceri de preţuri la produse şi servicii în urma scăderii cotei TVA la 20%, iar în unele cazuri la 9% şi chiar 5%, cu ieftinirea energiei electrice cu 5%-6%, reducerea impozitului pe dividende la 5%,dar aduce şi scumpiri la poliţele RCA şi la impozitele pe locuinţe şi terenuri.

Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru anul viitor vizează reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui să conducă la scăderea preţurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral.

Totodată, taxa va scădea, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, nivel care se va aplica şi pentru evenimentele sportive şi culturale, în prezent fiind impusă o cotă de 24% pentru acestea. O cotă de TVA de 9% se aplică anul următor şi pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante şi catering şi furnizarea de apă.

Astfel, diminuarea taxei pe valoare adăugată va pune presiune pe preţuri şi în prima parte a anului următor, după ce în 2015 reducerea cotei pentru alimente a dus inflaţia în teritoriu negativ.

TVA mai mică ar putea antrena şi o reducere a preţurilor la benzină şi motorină de la începutul anului următor, însă ulterior acestea depind de evoluţia cotaţiei petrolului pe pieţele externe, în contextul în care statul a menţinut nivelul accizei, dar şi supraacciza. Cea de a doua urmează să fie eliminată la începutul anului 2017. Taxele şi accizele percepute de stat reprezintă peste jumătate din preţul carburanţilor.

De asemenea, energia electrică se va ieftini de la 1 ianuarie, astfel că preţul electricităţii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. Şi preţul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului viitor, pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puţin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluţia depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

O modificare importantă din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente acestui an, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie. Pentru microîntreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, şi s-a introdus un sistem diferenţiat de cote de impozitare, între 1% şi 3%, pentru stimularea înfiinţării de locuri de muncă şi pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariaţi şi cele fără.

Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariaţi (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi, de la 3% cotă generală de impozitare a veniturilor pe această categorie de firme. În privinţa impozitului pe profit, cota generală rămâne cea de 16%, modificări fiind înregistrate punctual la bunurile pentru care se acordă facilitatea profitului reinvestit, precum şi pentru unele cheltuieli deductibile.

Pe de altă parte, românii vor plăti mai mult în 2016 pentru asigurările auto obligatorii, acesta fiind, în principal, cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel naţional în cursul lunii decembrie şi au cerut autorităţilor să intervină pentru rezolvarea problemei. Transportatorii au susţinut că preţul poliţelor RCA ar fi putut creşte cu până la 400%. Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat, la finele lunii, un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie anul acesta.

taxe, finante, impozit, buget, consiliu, fiscal, serbanescu, dumitru, analisti, economici, 2016


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-04

TAGURI: taxe, finante, impozit, buget, consiliu, fiscal, serbanescu, dumitru, analisti, economici, 2016
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...