2018-12-11 17:51


Românii vor putea cumpăra obligaţiuni de stat, din vară

 |  21:01
Românii vor putea cumpăra obligaţiuni de stat, din vară
Alina Oprea

Ministerul Finanţelor Publice ar putea lansa în iunie, pentru prima dată începând cu anul 2005, o emisiune de titluri de stat destinate populaţiei. Şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu, a declarat că Finanţele încearcă să lanseze emisiunea în prima jumătate a anului şi să găsească un moment de piaţă favorabil. De asemenea, Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, a declarat primarul general Sorin Oprescu.

În ceea ce priveşte titlurile de stat destinate populaţiei, acestea vor fi promovate printr-un program de marketing care va include prezentări în oraşele mari, la Ministerul Finanţelor şi Bursă. Emisiunea va fi intermediată de un consorţiu de bănci format din BCR, BRD şi Raiffeisen, scrie Mediafax.

Băncile au fost selectate printre altele în funcţie de reţeaua de distribuţie şi puterea de vânzare, potrivit lui Nanu.

Un titlu de stat va costa 1.000 de lei. Bondurile vor avea o valoare de cel puţin 100 de milioane de lei, o maturitate de până în trei ani şi dobânda din piaţă, în prezent de circa 2% pe an.

Finanţele nu au mai emis titluri de stat pentru populaţie din 2005, când utiliza rata inflaţiei ca referinţă pentru randament, la care se adăuga o marjă fixă.

Capitala se finanţează pe Bursă

Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual. Primarul Sorin Oprescu spune că municipiul Bucureşti a încheiat marţi plasarea şi decontarea ofertei de obligaţiuni municipale de 2,2 miliarde de lei vândute către investitori instituţionali din Romania şi alte cinci ţări, precum şi către persoane care au achiziţionat obligaţiuni în valoare de cel puţin 500.000 de lei.

"Suntem foarte mulţumiţi de interesul investitorilor. Instituţiile financiare au demonstrat că au încredere în puterea oraşului Bucureşti, în modul în care este administrat şi manageriat, în viziunea şi strategia de dezvoltare a oraşului. Dobânda medie obţinută de municipalitate este de 3,98% la lei, ceea ce înseamnă o economie la bugetul Primăriei Capitalei de circa patru milioane de lei anual. Încet, dar sigur, Bucureştiul devine credibil şi performant. Este o satisfacţie şi o mândrie să constaţi că, prin această emisiune, ca nivel, abordare şi ţinută, Bucureştiul se alătură, fără complexe, altor capitale europene. Paris, Praga, Varşovia, de exemplu, emit obligaţiuni municipale de asemenea anvergură şi ţinută", a spus primarul.

Edilul Capitalei a precizat că oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi, respective, 10 ani, toate fiind suprasubscrise. În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiti pe fiecare tranşă. Circa 20% din investitori au fost străini şi 80% români. Dintre investitorii români, cea mai mare pondere au avut-o băncile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investiţii, cu 27%, şi fonduri de pensii, cu 15%. De asemenea, au mai participat instituţii financiare internaţionale şi fonduri de asigurări.

Programul de emisiuni de obligaţiuni este destinat să ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractată în 2005 şi scadentă anul acesta. Emisiunile de obligaţiuni municipale sunt tranzacţionate, începând de marţi, la Bursa de Valori Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-05

TAGURI: obligatiuni, finante, oprescu, titluri, stat, populatie, bursa, minister
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...