2016-12-04 18:30

ECONOMIE


Românii au cheltuit cu 15% mai mult pentru alimentele de bază, în primul semestru

 |  14:25
Românii au cheltuit cu 15% mai mult pentru alimentele de bază, în primul semestru

Cheltuielile românilor pentru bunuri de larg consum au crescut, în primele şase luni ale anului, cu 15%, cea mai importantă creştere valorică fiind semnalată în cazul uleiului (+40%), se arată într-un studiu realizat de către compania de cercetare GfK România.

Potrivit sursei citate, consumul casnic de bunuri de larg consum a crescut cu 6% în monedă naţională, în primul semestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2010. În volum, piaţa înregistrează o scădere de aproape 2%, în timp ce fenomenul de down-trading (trecerea către produse dintr-un segment de preţ inferior) se menţine.

În cazul alimentelor de bază, valoarea cheltuită de către români pentru această categorie a crescut cu 15%, iar cheltuielile pentru produse alimentare ne-esenţiale s-au majorat cu 4%.

Dintre produsele alimentare de bază, uleiul a înregistrat creşteri valorice de până la 40%, în vreme ce volumul a scăzut cu aproape 2%. Totodată, pentru cafeaua măcinată şi prăjită nivelul cheltuielilor a rămas relativ stabil, însă a înregistrat o scădere de 7% ca număr de consumatori.

Pe segmentul produselor de îngrijire a locuinţei şi de igienă personală au fost consemnate creşteri ale cheltuielilor de 5% în prima jumătate a anului, comparativ cu perioada similară a anului precedent. În lista produselor nealimentare de bază, gospodăriile din România au plătit uşor mai puţin pentru detergent de rufe (-1% în valoare), în timp ce pentru şampon de păr cheltuielile au crescut cu până la 12%, deşi consumul a rămas aproximativ acelaşi.

Studiul GfK relevă faptul că, în prima jumătate a anului, categorii precum deodorantele şi săpunul de toaletă înregistrează creşteri volumice modeste, de 4% fiecare, în timp ce numărul de gospodării care au cumpărat cel puţin o dată aceste produse a crescut uşor, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, comerţul modern câştigă teren în detrimentul celui tradiţional, atrăgând în primele şase luni ale anului 47% din totalul cheltuielilor gospodăriilor din România pentru produse de larg consum, în creştere cu două puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent.

Buticurile şi magazinele alimentare, principalele formate ale comerţului tradiţional, au pierdut 4% în valoare, antrenând în primele şase luni ale anului curent doar 37% din totalul cheltuielilor pentru produse de larg consum, comparativ cu 41% în perioada similară a anului 2010.

La nivel de cheltuieli absolute, în această perioadă hipermarketurile şi supermarketurile au înregistrat rate de creştere de aproape 15% fiecare, iar magazinele de tip discount de 14%.

Cercetarea a avut la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 de categorii de produse de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori a GfK România, pe un eşantion de 2.200 gospodării, reprezentativ la nivel naţional. D.M.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-27



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image