2018-12-17 04:47


Românii au început să îşi depună banii în băncile din Bulgaria

 |  12:55
Românii au început să îşi depună banii în băncile din Bulgaria

Băncile din Bulgaria atrag tot mai multe depozite constituite de cetăţeni din alte state, mai ales Grecia şi România, iar ţara este "un exemplu economic" pentru Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), susţine ministrul Finanţelor de la Sofia, Simeon Djankov.  

O investigaţie a cotidianului 24Ceasa, bazată pe datele oferite de Banca Naţională Bulgară (BNB), arată că depozitele cetăţenilor străini în băncile bulgare au crescut cu 18 milioane de leva (9 milioane de euro) în perioada mai-iunie, în timp ce depozitele companiilor străine au crescut cu 49 de milioane de leva (aproape 25 de milioane de euro).

În ultimele luni, s-a înregistrat în special o creştere a numărului de cetăţeni şi companii elene care îşi deschid depozite la băncile bulgare, a declarat directorul MKB Unionbank, Maria Ilieva, potrivit NewsIn. Ea crede că principalul motiv este siguranţa oferită de băncile bulgare.

Ea a notat că şi cetăţenii români sunt din ce în ce mai interesaţi să îşi ţină economiile în Bulgaria.

La rândul lor, reprezentanţi ai UniCredit Bulbank au confirmat că multe depozite au fost deschide de cetăţeni greci şi români în ultimele luni.

Tendinţa ca cetăţenii greci şi români să îşi ţină fondurile în Bulgaria se datorează ratei bune a dobânzii oferite de instituţiile financiare bulgare, în comparaţie cu cele elene şi române, dar şi faptului că existe grupuri bancare reprezentate pe pieţele din toate cele trei ţări, potrivit Piraeus.

Bulgaria, noul paradis fiscal al UE?

  Guvernul bulgar nu pregăteşte noi măsuri anticriză deoarece economia ţării este pe un trend de creştere, a spus el. "Nu există niciun risc de creştere a şomajului în Bulgaria. Nu există riscuri pentru depozite. De fapt, depozitele din băncile bulgăreşti sunt în creştere. Tot mai mulţi străini îşi depun banii în băncile noastre, mai ales din Grecia şi România", a declarat Djankov, marţi, pentru postul de televiziune Nova TV. Ministrul a subliniat că povara fiscală pentru companii în Bulgaria este cea mai mică din UE, iar ţara se remarcă în privinţa stabilităţii macroeconomice.

"Noi am păstrat situaţia sub control, alţii nu au reuşit. În urmă cu trei luni am fost la Washington şi le-am spus despre proiectul nostru pentru un Pact de Stabilitate Financiară. Am primit mai multe invitaţii să merg din nou în SUA şi să le dau mai multe detalii", a spus oficialul, referindu-se la propunerea de limitare prin lege a deficitului bugetar. "Modelul unui pact pentru stabilitate financiară nu este ceva nou. Suntem doar una dintre ţările care au început să-l implementeze, alături de Germania sau Finlanda. Americanii sunt într-o situaţie mai proastă decât noi în privinţa politicilor fiscale. În mod cert trebuie să înveţe de la noi", a adăugat şeful finanţelor Bulgariei. Dacă în 2009 Bulgaria era pregătită să se alăture zonei euro şi i s-a spus să aştepte, acum situaţia fiscală a ţării este mai bună decât cea din zona euro, iar Bulgaria va aştepta să-şi depună candidatura până la stabilizarea situaţiei.

"Vrem să ne alăturăm zonei euro, dar avem condiţii în privinţa politicilor fiscale comune. Suntem foarte activi, motiv pentru care ne-am alăturat Pactului Euro-Plus", a explicat Djankov. A.T.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...