2019-02-23 05:04


Românii vor manca porci din Ungaria la masa de Crăciun. Şoriciul se vinde cu aproape 20 de euro kilogramul

 |  19:30
Românii vor manca porci din Ungaria la masa de Crăciun. Şoriciul se vinde cu aproape 20 de euro kilogramul

Cu aproape trei săptămâni înainte de Crăciun,şoriciul a devenit un produs de lux pentru români. Operatorii din industriaalimentară spun că un kilogram de şorici se vinde cu cel puţin 70 de lei, maiscump decât un kilogram de carne de vită proaspătă din Argentina sau unul desalam de Sibiu. Surprinzător, în pieţele din Capitală, un kilogram de jumări aajuns să coste aproape 40 de lei. Porcii pentru Crăciun se vând la preţuricuprinse între 7 şi 8 lei kilogramul în viu, în pieţele de lângă Capitală şi înjudeţele limitrofe.

Reprezentanţii sindicatelor din industriaalimentară ne-au declarat că peste 80% din carnea de porc comercializată înprezent în hipermarketuri este importatădin Ungaria, Polonia, Germania sau Danemarca. “În perioada sărbătorilor de Crăciun şi de AnulNou nu este nici un motiv ca procesatorii sau hipermarketurile să creascăpreţurile la carnea de porc şi la preparatele de sezon. Carnea de porc crescutîn fermele sau în gospodăriile din România nu se găseşte în marile magazine.Numai în măcelăriile de cartier şi în pieţe mai găsim carne de porc crescut înRomânia. Cu certitudine că porcul românesc va fi mai scump decât cel dinimport. Cele mai mari preţuri vor fi la şorici, picioare şi urechi de porc.Dacă în vară şi în toamnă, ţăranii aveau la vânzare porci la preţul de 3,5-4lei kilogramul în viu, acum profită şi au sărit preţul la cel puţin 6-7 leikilogramul în viu. Un porc de aproximativ 100 de kilograme, după tăiere, costăsub 10 lei pe kilogramul de carne”,ne-a spus preşedinteleFederaţiei Sindicale din Industria Alimentară, DragoşFrumosu. Acesta a precizat că numai creşterea monedei euro, faţă de leu, arputea conduce la majorarea preţului cărnii de porc. “Săne ferească Dumnezeu să crească euro, pentru că românii mănâncă porc din import”, ne-a mai declarat Frumosu. Acesta acuză guvernanţiică au distrus industria creşterii porcilor. “Timp de foarte mulţi ani vom continua să mâncăm porci dinPolonia, Ungaria sau din alte ţări. Procesatorii au apelat la importuri pentrucă nu mai există ferme de creştere a porcilor”, a mai spus liderul de sindicat.

Pădure:“Porcul din import, mai ieftin cu 20%”

Fermele din ţară vând porci lapreţuri cuprinse între 7,2 şi 7,8 lei kilogramul în viu. “Carcasele de porc din Ungaria, cutransport cu tot, ajung să coste între 6,9 şi 7,2 lei kilogramul, în funcţie decalitate şi distanţă. În târgurile din ţară, porcii se vând cu 7,5-8 leikilogramul în viu. Carcasele de porc din import se livrează fără cap şipiciorul din faţă. Dacă porcul românesc costă între 7 şi 8 lei kilogramul înviu, carcasa de porc din import costă aproximativ 6,5 lei kilogramul, fărătransport. Porcul din import este mai ieftincu 20% faţă de cel românesc”, ne-a explicat ŞtefanPădure, vicepreşedinte Angst, operator din industria alimentară. Odată curăcirea vremii, frigăruile şi micii sunt înlocuiţi cu alte produse cum ar fi sortimentelede cârnaţi, şuncă, kaizer, lebăr sau tobă de casă. “Şoriciul a ajuns un produsde lux. Un kilogram costă cel puţin 70 de lei. Suntem singura ţară din Europacare mai avem şorici, europenii nu mai pârlesc porcii. În urmă cu ceva ani, în Ungariase mai găsea şorici. Acest produs costă aproape dublu faţă de un kilogram desalam de Sibiu. Şoriciul este mai scump şi ca muşchiul de vită din Argentina.Există pe piaţă şorici produs din porci opăriţi, după care a fost continuatăprelucrarea acestora cu lampa de gaz. Foarte puţin şorici comercializat pepiaţa românească este produs prin metodele tradiţionale”, ne-a mai explicat Ştefan Pădure.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-16

Mai multe imagini:
Românii vor manca porci din Ungaria la masa de Crăciun. Şoriciul se vinde cu aproape 20 de euro kilogramul
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HANS
22 Mar 2016

Vand porc urechi, picioare EHH IMPORT GERMAN + 491634421557 mksistema@web.de
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...