2017-01-19 06:29

ECONOMIE


Rompan: Pâinea se va scumpi din luna martie

 |  18:29
Rompan: Pâinea se va scumpi din luna martie

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan), Aurel Popescu, a declarat că luna martie ar putea aduce o majorare a preţului pâinii din cauza majorării preţurilor la combustibili, gaze naturale, energie electrică, dar şi din cauza stocurilor limitate.

„Avem deocamdată stocurile de făină asigurate, circa 200.000 de tone, dar la grâu mulţi nu vor să vândă în speranţa că vor creşte preţurile. Este posibil ca în martie unii producători să majoreze preţul pâinii”, a spus preşedintele Rompan, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, evaziunea fiscală de peste 65% din totalul pieţei, contractele neonorate şi vânzarea producţiei sub costuri sunt doar o parte dintre problemele majore înregistrate în sectorul de morărit şi panificaţie.

„Evaziunea fiscală s-a mutat după introducerea taxării inverse la cereale în sectorul de morărit şi panificaţie şi a atins acum proporţii uriaşe, de peste 65% din totalul pieţei. Dacă anii trecuţi valoarea pieţei de morărit şi panificaţie era de circa 2 miliarde de euro, în ultimul an a scăzut numai pe partea de morărit, cu circa 200 de milioane de euro, până la un nivel de 1,8 miliarde de euro”, a mai declarat Popescu. Acesta a precizat că a propus autorităţilor reducerea TVA la pâine până la 9%, aceasta fiind singura soluţie pentru diminuarea evaziunii din sector. „În momentul de faţă lucrăm sub costuri cu 15-20%. O pâine de 300 de grame pleacă din fabrică cu 35 de bani cu tot cu TVA, în condiţiile în care ar trebui să fie undeva la 55-60 de bani cu TVA, iar la supermarketuri depăşeşte un leu. Piaţa a scăzut foarte mult. Nu este normal ca în Bucureşti un producător mare să deţină doar 7-8% din piaţa pâinii”, a adăugat Aurel Popescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-14

TAGURI: Rompan, Aurel Popescu, pâineComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image