2018-10-18 06:06


Romsilva acuzată că îngroapă industria lemnului

 |  21:01
Romsilva acuzată că îngroapă industria lemnului

Federația Proprietarilor de Păduri din România şi Asociației Producătorilor de Mobilă din România trag semnale de alarmă asupra unuia dintre cele mai delicate sectoare. “Luată la ochi” în acest caz este Romsilva, la adresa căreia au fost de ani de zile lansate acuzaţii grave. De data aceasta, cele două entităţi se plâng că, în România, prețul masei lemnoase depășește cu mult prețul mondial, iar Romsilva şi Ministerul Mediului nu iau măsuri.

Vicepreședintele Nostra Silva (Federația Proprietarilor de Păduri din România), Cătălin Tobescu, spune că sectorul forestier din România este blocat din cauza refuzului regiei de stat Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație. La rândul său, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny, declară că industria lemnului din România se află în cea mai gravă situație din ultimii 25 de ani. În opinia sa, prin elaborarea regulamentului de vânzare a masei lemnoase s-a dat posiblitatea Romsilva să corecteze prețurile “numai în sus”.  Sereny spune că prețul la masa lemnoasă depășește cu mult prețul mondial şi, dacă nu se modifică Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, criza se va adânci.

Şeful Romsilva, revocat din CA

Se pare că argumentele celor care contestă politica Romsilva sunt solide, ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, semnând chiar miercuri ordinul de revocare a șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al regiei.

Surse din sector au declarat, pentru ziarul PUTEREA, că, pe de altă parte, problema defrişărilor ilegale este una din cele mai grave cu care se confruntă România în prezent şi că instituţiile statului pregătesc anchete ample în acest sens.

“E ca un butoi cu pulbere. S-a furat prea mult, inclusiv din ariile protejate, din parcurile naţionale. Scandalul Holzindustrie nu a fost întâmplător. Instituţiile abilitate pregătesc surprize mari în sensul ăsta, anchete ample”, au declarat sursele citate, pentru PUTEREA.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea prin care defrișările ilegale sunt incluse în cadrul amenințărilor la securitatea națională, după ce Senatul a adoptat, pe 14 decembrie 2015, propunerea legislativă care completează Legea nr. 51/1991, în sensul că este considerată amenințare la adresa siguranței naționale orice acțiune sau inacțiune care lezează resursele economice strategice ale României.

Abuz de poziţie dominantă

"Codul Silvic a apărut în mai, anul trecut, și s-a pierdut foarte mult timp în elaborarea Hotărârii de Guvern. Romsilva a înțeles să abuzeze de poziția dominantă și a stabilit prețuri de referință obligatorii pentru toate subunitățile care pornesc de la prețul de adjudecare de anul anul trecut. Sunt prețuri peste piața europeană a lemnului. Federația Proprietarilor de Păduri a contestat această Hotărâre de Guvern, Asociația Forestierilor a sesizat Consiliul Concurenței, la fel și Asociația Producătorilor de Mobilă", explică vicepreședintele Nostra Silva (Federația Proprietarilor de Păduri din România), Cătălin Tobescu.

Potrivit acestuia, în luna decembrie 2015, au avut loc licitații de masă lemnoasă, însă din cantitatea disponibilă s-a adjudecat doar 5%. "Din 4,4 milioane de metri cubi scoși la licitație, s-au adjudecat doar 5%. Cu toate acestea, Romsilva și Ministerul Mediului au refuzat să evalueze situația și am ajuns, la mijlocul lunii ianuarie, când licitațiile sunt reprogramate. Săptămâna trecută nu s-a adjudecat nimic la Botoșani, iar ieri s-a adjudecat la Alba sub 20% din cantitatea licitată. Sunt 130.000 de oameni care lucrează în această industrie, iar întregul sector este blocat de refuzul Romsilva de a recunoaște că aceste prețuri sunt foarte mari și de refuzul ministerului de a lua o decizie în sensul schimbării acestei situații”, a explicat reprezentantul Nostra Silva.

De precizat, cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producție totală de peste 2,2 miliarde euro și exporturi de 1,88 miliarde euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004. România este un mare importator de materie primă (buștean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi de lemn rotund și exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanța import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.

În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național, și asigură servicii silvice pentru o suprafață de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale sau privată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-14

TAGURI: lemn, padure, romsilva, craciunescu, mobile, preturi, iohannis
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TICALOSII
15 Ian 2016

În ultima zi de guvernare Ponta a dat 86% din pădurile ţării. Pe 4 noiembrie 2015, Victor Ponta şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-ministru. Dar nu înainte de a emite Hotărârea de Guvern nr. 924/04.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. Aceasta fiind o CRIMA la adresa poporului roman, nerespectand prevederile Constituţiei României şi ale Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic ceea ce duce la aservirea a 86% din pădurile ţării grupurilor de interese, nelăsând nicio şansă gospodăririi durabile a pădurilor, efectuării de împăduriri şi de lucrări de combatere a inundaţiilor, alunecărilor de teren, deşertificării, nelăsând nicio şansă generaţiilor viitoare de a avea păduri. Hotărârea de Guvern nr. 924/04.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier, a fost conceputa de si pentru interesele socrului lui PONTA Ilie Sarbu adapostit de CURTEA DE CONTURI a Ro de unde continuua cu HOTIILE nestingherit.
Random imageUltimele stiri


loading...