2017-01-18 20:19

ECONOMIE


Roubini: “Nu cred că România va intra în zona euro în 2015”

 |  17:17
Roubini: “Nu cred că România va intra în zona euro în 2015”

România nu va fi pregătită să intre în zona euro în 2015, dar nu estenimic rău în a aştepta un an sau doi, consideră economistul american NourielRoubini, care a adăugat că este mai bine ca evoluţia să fie mai lentă şisigură, decât să existe regrete.

"Înmod realist, nu cred că ţara va ficapabilă să intre în zona euro în 2015, pentru că în primul rând s-arputea să nu fiţi pregătiţi. Nu este nimic rău în a mai aştepta un an sau doi.În al doilea rând, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Grecia există orezistenţă a actualilor membri, care sunt îngrijoraţi dacă sunteţi pregătiţisau nu să aderaţi", a spus Roubini, profesor de economie la Universitateadin New York, în cadrul unui seminar pe teme economice organizat la Bucureşti.

El aadăugat că zona euro s-ar putea schimbapână în 2015. Roubini nu exclude posibilitatea ca unele state mai slabesă nu mai facă parte din zona euro până în 2015, în condiţiile în care uniipoliticieni mai populari ar putea decide revenirea la fostele monede naţionalepentru a câştiga competitivitate.

"Estemai bine să o luaţi încet. Este mai bine să fiţi siguri, decât să regretaţi.Trebuie să vă faceţi treaba indiferent dacă sunteţi afară sau înăuntru (zoneieuro - n.r.)", a spus economistul american, citat de Mediafax.

Guvernul şi BNR au decis la începutul acestei lunisă menţină anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu înseamnă,neapărat, 1 ianuarie.

De fapt,chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a spus politicienilor din coaliţiade guvernământ că cel mai potrivit ar fi ca moneda naţională să circule înparalel cu euro până în decembrie 2015.

Analiştiiconsideră că procedura de aderare nu ar permite României să intre în zona eurola 1 ianuarie 2015, termen care ar presupune intrarea în mecanismul ratelor deschimb (ERM II) cel mai târziu la mijlocul anului viitor, pentru a ieşi dinaceastă anticameră în a doua jumătate a lui 2014. După această procedură, BancaCentrală Europeană şi Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul pentruaderare, procedură care durează câteva luni.

Intrarea în ERM-II este etapa premergătoareaderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie sărespecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht (deficitulbugetar nu poate depăşi 3% din PIB, datoria publică trebuie limitată sub 60%din PIB, iar inflaţia să nu depăşească cu 1,5% media celor mai performante ţăridin zona euro) şi să se afle timp de doi ani în ERM-II, în cadrul căruia monedanaţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 15% faţă de euro.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image