2017-01-23 04:49


Rusia a redus cu 10% preţul la gaze pentru unii consumatori europeni, dar nu şi pentru România

 |  15:45
Rusia a redus cu 10% preţul la gaze pentru unii consumatori europeni, dar nu şi pentru România

Concernul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a redus cu 10% preţul contractual la livrările de gaze pentru unii consumatori europeni, relatează BBC Russian şi „The Financial Times“, cu referire la o declaraţie a vicepreşedintelui Gazprom Aleksandr Medvedev. România nu se află printre ţările “privilegiate”, deşi Romgaz a suplimentat importurile de gaze cu 40% din cauza condiţiilor meteo.

Reducerea preţurilor de către Gazprom vizează contractele pe termen lung încheiate cu unele companii europene, cum ar fi GDF Suez (Franţa), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) şi Botas (Turcia). ”Partenerii noştri ne-au cerut să luăm în calcul o reconsiderare a preţului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a preţului la livrările de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativă a preţurilor cu o medie de 10%”, citează Gazeta.rus declaraţia făcută de Aleksandr Medvedev, şeful diviziei de exporturi a Gazprom. ”Preţul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc”, a mai spus el, indicând totodată că monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clienţilor săi privind creşterea procentului de gaze legat de preţul de pe piaţa spot (denumire generica dată pieţei pentru marfa efectivă a cărei livrare este imediată făcându-se contra bani gheaţă). Gazprom a mai revizuit în trecut preţul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, în 2010, gigantul rus a redus preţul contractual la gaze pentru un număr de companii italiene, slovace, franceze şi germane, menţionează BBC Russian.

Romgaz a suplimentat importurile cu 40% în această lună  

Romgaz Mediaş a suplimentat cantitatea de gaze naturale din import cu circa 40%, în februarie 2012, pe fondul temperaturilor scăzute, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de companie.  Faţă de programul lunii februarie 2012, din cauza condiţiilor meteorologice şi la solicitarea clienţilor, Romgaz va importa cu 27 milioane metri cubi mai mult decât programarea iniţială. La începutul lunii februarie, SNGN Romgaz avea planificată pentru clienţi livrarea unei cantităţi de 71 milioane metri cubi de gaze naturale. Din cauza temperaturilor scăzute, în perioada 10-12 februarie s-a importat cu cinci milioane metri cubi mai mult decât cantitatea programată iniţial pentru această lună. Din 17 februarie 2012, până la finalul lunii, Romgaz urmează să importe 22 milioane metri cubi suplimentar. Potrivit sursei citate, achiziţia gazelor naturale s-a făcut prin selectarea celor mai avantajoase oferte, iar vânzarea s-a făcut către clienţii Romgaz care au acceptat condiţiile propuse.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-20

TAGURI: A.M.Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image