2017-01-24 11:14


Ruşii vor să ne vândă şi carburanţi. Gazprom vrea să cumpere toate benzinăriile Rompetrol

 |  19:16
Ruşii vor să ne vândă şi carburanţi. Gazprom vrea să cumpere toate benzinăriile Rompetrol

Gigantul Gazprom vrea să cumpere benzinăriile Rompetrol din România. Ruşiiau trimis deja în acest sens o scrisoare de intenţie. Oficialii Rompetrol nu auînceput o discuţie pe această temă cu reprezentanţii Gazprom şi susţin că nus-au gândit să vândă reţeaua din ţara noastră. GrupulRompetrol, deţinut de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, deţine 800 de punctede alimentare cu carburanţi în România, dintre care 450 sunt benzinării. Reţeaua locală de distribuţie a carburanţilor este evaluatăla 500-600 milioane de euro.

Compania petrolieră sârbă Naftna Industrija Srbije (NIS),controlată de gigantul rus Gazprom, a făcut în urmă cu două luni o ofertă GrupuluiRompetrol pentru preluarea tuturor benzinăriilor sale din România. “Grupul NIS ne-a făcut o ofertă pentru preluarea reţelei de benzinăriidin România. Nu ar fi logic să facem o astfel demutare, mai ales că Rompetrol deţine şi o rafinărie în România. Nu ne-am gânditla vânzare. Nu are rost să vindem benzinăriile şi să rămânem cu rafinăria. Noiprimim foarte multe propuneri. Şi pentru centrale electrice am primit patruoferte de la patru companii diferite”, a spus Saduokhas Meraliyev, CEO-ulRompetrol. Reprezentanţii companiei spun că reţeaua locală de distribuţie acarburanţilor este evaluată la 500-600 milioane de euro.

Rompetrol: „Nu datorămbani statului român”

DmitryGrigoryev, directorul financiar al grupului petrolier, susţine că în momentulde faţă poartă negocieri cu statul român pentru răscumpărarea acţiunilor Rompetrol Rafinare. Statul român a redevenit săptămâna trecută acţionar cu o participaţie de 44,6%. Reprezentantul Rompetrol a mai spus că grupul va aplicacele mai bune metodologii pentru a defini preţul de piaţă al acţiunilor ce vorfi răscumpărate şi că va angaja o companie care să evalueze aceste acţiuni.Oficialii Rompetrol susţin că în momentul de faţă nu mai datorează nici un bănuţstatului român. Grupul a plătit până în prezent doar 70 milioane de dolari încontul datoriilor către statul român. Rompetrol trebuia să plătească statuluiromân datoria de 600 milioane dolari în contul căreia s-au emis obligaţiuni în2003, cu scadenţă în 2010. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2003,creanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003 s-autransformat în obligaţiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata în bani sau înacţiuni. 250 milioane de dolari este dobânda aferentă obligaţiunilor plătită pânăla scadenţă.

Rompetrol: Preţulbenzinei nu îl facem noi

Oficialii Rompetrol susţin că nu poartă o vină pentru preţul mare pe care îlare benzina şi arată cu degetul spre Guvern. “Când cotaţia internaţională abarilului de petrol este mare, atunci şi preţul nostru este mai mare. Creştereapreţului nu ţine de partea de rafinare. Preţul de pe piaţă este compus şi dinaccizele foarte mari, iar Guvernul ne-a impus să introducem mai multecomponente bio în combustibil. Asta înseamnă costuri mai mari. Nu trebuie săuităm că ultima perioadă a fost marcată şi de creşterea TVA”, a mai spus Saduokhas Meraliyev.

Rompetrol vrea să seextindă în Turcia şi în Ucraina

Grupul Rompetrolvrea ca în perioada următoare să intre pe piaţa benzinăriilor din Turcia şiUcraina. “Piaţa din Ungaria este tentantă pentru noi, deoarece este extrem de mare. Este aproape de noi, iar asta înseamnăcosturi logistice mai mici. În Turcia, câteva companii petroliere şi-au retrasactivităţile, întrucât nu produceau toate carburant Euro 5. Aceste două ţărivor fi ţinte-cheie pentru strategia Rompetrol în perioada următoare”, a spusSaduokhas Meraliyev.

Petromidia îşi măreştecapacitatea de rafinare

RompetrolRafinare a început ultima fază a programului de creştere a capacităţii deprocesare a rafinăriei Petromidia, de la 3,8 milioane tone la peste 5 milioanetone de materie primă. Valoarea investiţiilor aferente acestuia se ridică înprezent la 234 milioane de dolari, nivelul total fiind estimat la peste 377milioane de dolari. “Programul face parte din strategia Grupului Rompetrol şi a unicului său acţionar– KazMunayGaz, de consolidare şi dezvoltare a prezenţei în regiunea EuropeiCentrale şi de Est, atât în România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şiGeorgia, unde regăsim staţiile Rompetrol, cât şi în ţări precum Turcia, Serbiasau Grecia. De asemenea, acesta susţine obiectivul companiei de poziţionare întreprimele 25 de rafinării din Europa, în baza profitabilităţii şi a performanţeloroperaţionale”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, ArmanKairdenov. DmitryGrigoryev, directorul financiar al grupului, susţine că în următoarea perioadăcererea de produse petroliere va creşte semnificativ în toată lumea. „Din acest motiv intenţionăm să creştemcapacitatea pe care o avem. În ultima perioadă ne-am redus costurile şi vedemun viitor mai bun pentru Rompetrol. Până anul viitor ne vom axa pe extindereatehnologică, iar după asta ne vom orienta spre pieţele-cheie. Vom căutaoportunităţi pe pieţele vecine cu România”, a spus Grigoryev.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27

Mai multe imagini:
Ruşii vor să ne vândă şi carburanţi. Gazprom vrea să cumpere toate benzinăriile Rompetrol
zoom
Ruşii vor să ne vândă şi carburanţi. Gazprom vrea să cumpere toate benzinăriile Rompetrol
zoom
Ruşii vor să ne vândă şi carburanţi. Gazprom vrea să cumpere toate benzinăriile Rompetrol
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image