2019-02-16 05:43


S-au încheiat negocierile pentru un nou acord cu FMI, CE şi Banca Mondială

 |  21:01
S-au încheiat negocierile pentru un nou acord cu FMI, CE şi Banca Mondială
Marilena Dan

Guvernul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM) pentru un nou acord, a anunţat premierul Victor Ponta. Noul acord preventiv va fi încheiat în această toamnă pentru o perioadă de doi ani şi va avea o valoare între 3 şi 5 miliarde euro. Înţelegerea va conţine mai puţine condiţii faţă de cele două anterioare.

Noul acord de finanţare, de tip preventiv, va include şi o prevedere legată de privatizarea CFR Marfă, care este foarte bună pentru România, dar foarte proastă pentru „toţi cei care se bucură la lucruri mici”, a declarat premierul Victor Ponta, cu aluzie la şeful statului. Totodată, Ponta a precizat că va exista în noul acord şi angajamente cu privire la privatizarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz.

Guvernul dă cu o mână şi ia cu alta

 

Deşi s-a opus până acum iniţiativei Guvernului de a diminua la 9% TVA pentru pâine şi panificaţie, FMI a acceptat de această dată „experimentul”, condiţionându-l însă cu o realocare a unei sume de circa 100 milioane de lei pentru acest an la bugetul de stat, sumă calculată drept „gaura” produsă de reducerea TVA. Pentru că nu se poate baza concret pe o reducere imediată a evaziunii din sectorul panificaţiei, Guvernul a decis să completeze minusul bugetar prin majorarea accizelor la produsele de lux, care oricum nu se mai vând de când a început criza. Astfel, de la 1 septembrie, acciza pe alcool va creşte de la 750 de euro la 1.000 de euro pe hectolitru. Totodată, vor fi accizate suplimentar bunuri de lux precum iahturi, ceasuri şi anumite tipuri de armament, utilizat de persoane fizice. Acciza la aur va fi calculată la gram, iar pentru alte bunuri de lux, precum maşinile cu o capacitate cilindrică peste 3.000 cmc, acciza va fi calculată în funcţie de valoare sau de cilindree.  

Patronat: Evaziunea la alcool va ajunge la 90%

O primă reacţie la anunţul majorării accizelor a avut-o patronatul din industria alcoolului, GARANT. Potrivit preşedintelui GARANT, Romulus Dascălu, băuturile alcoolice se vor scumpi cu 25-40% dacă vor creşte accizele. „Dacă se va aplica această măsură, va creşte evaziunea fiscală la 90%, de la 70-80% cât este acum. Nu se va rezolva nimic nici în sectorul pâinii, nici evaziunea şi nici scăderile de preţ, pentru că diferenţa de TVA se va duce în buzunarele producătorilor. Va fi un cutremur în acest domeniu (al alcoolului - n.r.), se va închide tot, iar veniturile la buget vor scădea. În România mai sunt sub 10 fabrici de băuturi alcoolice, pentru că an de an au fost închise”, a arătat Dascălu, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, piaţa fiscalizată de alcool se ridică la 90-100 milioane de sticle. „Spre comparaţie, în 2001-2002, piaţa era undeva la 300-350 milioane de sticle. Această diferenţă s-a dus în piaţa nefiscalizată”, a spus Dascălu. În ceea ce priveşte preţurile, el estimează că acestea vor creşte cu 25-30% în cazul băuturilor slab alcoolizate şi cu 40% în cazul celor puternic alcoolizate. Preşedintele GARANT a precizat că a cerut o întâlnire cu ministrul Finanţelor pentru a discuta efectele aplicării acestei măsuri.

La începutul anului, băuturile alcoolice s-au scumpit uşor, ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate accizele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-30

TAGURI: Acord, FMI, Ponta, TVA, paine, accize, alcool, produse, lux
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...