2019-01-22 00:36


Salarii majorate de cinci ori doar pentru clientela politică. Un director de companie va câştiga lunar peste 200 milioane de lei vechi

 |  18:37
Salarii majorate de cinci ori doar pentru clientela politică. Un director de companie va câştiga lunar peste 200 milioane de lei vechi

Chiar dacă bugetarii nu vor primi înapoi cei25% tăiaţi din lefuri, veniturile lunare ale şefilor din firmele şi autorităţilede stat ar putea reveni la nivelul celor de la sfârşitul anului 2008, când un director al uneisocietăţi sub autoritatea Ministerului Transporturilor câştiga peste 60.000 delei. Directorii companiilor de stat ar putea reveni la vechile salarii de acumtrei ani, de peste 20.000 de lei, în condiţiile în care decizia Guvernului deplafonare a acestor lefuri la nivelul de 4.800 lei nu a fost prelungită pentruacest an. Şi indemnizaţiile reprezentanţilor statului în Consiliile de Administraţiesau Adunarea Generală a Acţionarilor ar putea reveni la peste 4.000 de lei pentrufiecare funcţie deţinută.

După ce a tăiat indemnizaţiilemamelor şi au pus CAS pe pensiile bătrânilor, Guvernul Boc “a uitat” delefurile directorilor companiilor de stat. Chiar dacă,în 2009, Guvernul a hotărât ca salariile directorilor din companii de stat săfie diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la peste20.000 de lei la 4.800 de lei, în prezent, decizia Executivului de plafonare aacestor indemnizaţii la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat nu a fostprelungită pentru 2011. Mai mult, nici hotărârea prin care diurna membrilorConsiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome, redusătot în 2009, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi, nua mai fost prelungită pentru acest an. “Directoriisocietăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, care încontractul de mandat au ca obiectiv creşterea veniturilor şi eliminareapierderilor, vor câştiga un salariu de peste 20.000 de lei. Credeţi cădirectorul de la Hidoroelectrica, Romgaz sau Compania de Autostrăzi stă pentruleafa de 4.800 de lei? S-arputea discuta şi despre indemnizaţiile plafonate, oricum acestea nu vor maiajunge la peste 4.000 de lei pe lună, pentru fiecare participare la un CA sauAGA. Guvernul ia în calcul aceste salarii pentru a-i obliga pe directorii desocietăţi cu capital majoritar de stat să îndeplinească obligaţiile dincontractele de mandat”, ne-au declaratsurse guvernamentale.

Lefurileşefilor de la Hidroelectrica sau RAR ar „sări” de 20.000 de lei

Printre directorii care nu se vorbucura de majorarea lefurilor de aproape cinci ori se numărăşefii de la Compania de Autostrăzi, dela cele trei societăţi feroviare sau compania TAROM. “Directorii de la Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica,Nuclearelectrica, Transgaz, Metrorex, cei dela aeroporturile Otopeni şi Băneasa, RAR, ARR sauAdministraţia Fluvială a Dunării ar putea reveni la salarii de aproximativ20.000 de lei”, ne-au explicat sursele citate.

Salarii de peste 60.000 de lei la CFR, în decembrie 2008

În decembrie 2008, 24 de foşti directori aicompaniilor din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii aucâştigat, în total, 350.000 de euro, întimp ce companiile pe care le conduceau se afundau în datorii. Chiar dacă celetrei societăţi CFR înregistrau pierderi de sute de milioane de euro, îndecembrie 2008, foştii directori Costantin Manea, Liviu Bobar sau AlexandruNoapteş au înregistrat venituri de peste 60.000 lei „de căciulă”, cu tot cu indeminzaţiileCA şi AGA. Şi fostul şef al Metrorex, Gabriel Mocanu, a avut în decembrie 2008 unvenit de aproximativ 60.000 de lei. Printre directorii societăţilor dinsubordinea MTI, care au primit cele mai mici lefuri în decembrie 2008, se află fostuldirector al Institutului de Cercetări în Transporturi, Costache Daniel George,care a avut un venit de numai 20.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...