2017-01-17 04:51

ECONOMIE


Salariile bugetarilor au fost tăiate egal, dar creşterile se opintesc în deduceri. Gherghina: ''Salariile brute ale bugetarilor au crescut cu 15%, cele nete cresc diferit''

 |  16:37
Salariile bugetarilor au fost tăiate egal, dar creşterile se opintesc în deduceri. Gherghina: ''Salariile brute ale bugetarilor au crescut cu 15%, cele nete cresc diferit''
Deşisalariile bugetarilor au fost tăiate unitar cu 25% vara trecută, creşterea cu15% promisă de guvernanţi la începutul anului nu este la fel de egală, aşa cums-a văzut în ultimele zile. Astfel, lefurile multor angajaţi la stat au fost“ajustate” cu procente mai mici de 15%, iar ale altora, deloc. Secretarul destat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a oferit o explicaţie pentruaceastă situaţie. Potrivit oficialului, diferenţa de creştere se datoreazămodului diferit de impozitare a salariilor bugetarilor, în funcţie de sumeledeductibile din impozite. "Toate salariile brute au crescut cu 15%.Salariile nete au avut o evoluţie diferită, în funcţie de situaţiaimpozitului", a spus Gherghina. Ela precizat că nivelul sumelor deductibile din impozit au fost stabilite încădin 2005, variind, de exemplu, pentru cei cu salarii sub 1.000 de lei, de la250 la 650 de lei, în funcţie de numărul copiilor aflaţi în întreţinere. Înschimb,angajaţii sectorului public cu salariice ajung la 3.000 delei sau depăşesc acest nivel nu mai beneficiază de nici un fel de sumădeductibilă, astfel încât doar în cazul lor nivelul creşterii procentuale afost acelaşi şi pentru salariul brut şi pentru cel net. În aceeaşi situaţies-au aflat şi în iulie 2010, când doar pentru ei s-a ajuns ca reducereasalariului net să fie de 25%, în timp ce la ceilalţi bugetari reducereasalariului net a fost mai mică.

Astfel,pentru salariaţii cu venituri mici, creşterea salariului net poate fi sub 15%,dacă această creştere îi include în altă categorie de impozitare din punct devedere al deductibilităţii impozitului. Pe de altă parte, Gherghina nu a exclussă fi făcut şi erori de calcul, caz în care trebuie corectate imediat. "Trebuiecorectate, iar plăţile restante trebuie făcute imediat", a spus secretarulde stat din MFP, citat de NewsIn.

Larândul său, primul-ministru Emil Boc a negat că sporul de 15% la salariul brutal bugetarilor nu a fost plătit. Invitat să comenteze situaţia spitalului dinFălticeni, unde creşterea nu s-a făcut, Boc a răspuns: "Datele pe carele-a prezentat ministrul sănătăţii au fost legate de faptul că există asemeneasituaţii punctuale în care nu s-a făcut reforma în domeniul sanitar astfelîncât să se încadreze, cum s-a stabilit încă din luna iulie, în cel mult 70%pentru plata salariilor din totalul bugetului. Unde nu s-a făcut ceea cetrebuie, există probleme în aplicarea reformei."

Deasemenea, premierul a infirmat şi existenţa unor probleme legate de plataangajaţilor din Ministerul de Externe. "Ministrul Baconschi mi-a infirmatcategoric acest lucru. Am luat act de ceea ce mi-a spus, s-a uitat inclusiv pefluturaşul pe care îl avea ca ministru", a spus Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image