2019-02-21 08:29


Salariile bugetarilor vor fi tăiate cu 25% şi în 2011

 |  18:48
Salariile bugetarilor vor fi tăiate cu 25% şi în 2011

Analiştiiavertizează că va fi aproape imposibilă revenirea la vechile salarii alebugetarilor, anul viitor, în pofida promisiunilor guvernanţilor. Chiar dacăscăderile aveau termen-limită până la 31 decembrie 2010, lipsa banilor ar putealăsa bugetarii cu salariile tăiate cu 25% şi în întregul an 2011.

Şeful delegaţiei FMI în România, JeffreyFranks, a declarat, ieri, după o întâlnire cu liderii PSD, că este"îngrijorat" de posibilitatea ca Guvernul să fie nevoit de la 1ianuarie să readucă salariile bugetarilor la nivelul anterior diminuării cu25%.

Întrebat de jurnalişti dacă este îngrijoratde faptul că o decizie a Curţii Constituţionale, eventual în urma unei sesizăria opoziţiei, să oblige Guvernul să readucă salariile bugetarilor la nivelulanterior diminuării cu 25%, Franks a răspuns: "Este important ca aceastăţară să aibă abilitatea să îşi controleze bugetul, aşa că, dacă existăimpedimente legale pentru asta, atunci este o dificultate şi, desigur, trebuiesă găsim altă modalitate să controlăm bugetul dacă astfel de lucuri apar. Da,este o îngrijorare".

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% esteo măsură temporară, astfel că Guvernul, care susţine că nu suntbani pentru readucerea salariilor la nivelul iniţial, va trebui să găseascăsoluţiile juridice pentru a nu fi obligat de Curtea Constituţională să readucăde la 1 ianuarie toate veniturile la nivelul anterior scăderii.

Contactat de ziarul „Puterea“, analistuleconomic Ilie Şerbănescu şi-a exprimat scepticismul cu privire la „refacerea”salariilor bugetarilor începând cu 1 ianuarie 2011. „Chiar dacă legal artrebuie să se revină la salariile dinainte de reduceri, nu se va întâmpla asta.Nu există bani pentru aşa ceva. Cineva trebuie să recunoască faptul că s-aprocedat greşit. Ideea este că, începând cu 1 ianuarie, se va merge pe legeasalarizării unitare, care se referă la salariile curente, nu cele vechi.Deocamdată nu ştie nimeni nimic despre ce urmează. Acum şi FMI ne ameninţă căşi în 2011 va fi scădere. Oamenii cu scaun la cap nu au ce căuta în ţara asta”,a comentat Şerbănescu.

Pe de altă parte, preşedintele CSN Meridian,Ion Popescu, ne-a declarat: „Nu există şanse de revenire la vechile salarii, încondiţiile în care nu am avut creştere economică în nici un segment dineconomie. Dacă Executivul are bani, să spună de unde îi are, pentru că eupersonal nu văd cum ar putea”.

Surse oficiale au declarat că mai mulţireprezentanţi ai partidelor politice au ridicat această problemă în discuţiilecu reprezentanţii FMI, care sunt îngrijoraţi la rândul lor că, dacă va fi luatăo astfel de decizie de către Curtea Constituţională, ţintele fiscale stabilitepentru anul viitor nu vor mai fi atinse sau vor fi adoptate noi măsuri deausteritate, pentru a compensa cheltuielile suplimentare.

Curtea Constituţională a dat aviz deconstituţionalitate pe tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioadătemporară, până la 1 ianuarie 2011, fiind invocată starea de urgenţă prevăzutăla articolul 53 din Constituţie, iar dacă prin legea salarizării unitare maimulte categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scăderii, noua lege arputea fi considerată neconstituţională.

Mai mult, în cazul în care salariul minim vafi majorat, vor fi efectuate reduceri suplimentare la anumite categorii devenituri, pentru a rămâne în anvelopa cheltuielilor salariale stabilite cu FMI,iar în acest caz, Curtea Constituţională ar putea declara neconstituţionalăinclusiv Legea unitară a salarizării, care ar urma să intre în vigoare de la 1ianuarie.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks,a afirmat că "ar putea fi loc" pentru o creştere a salariului minim,dar o astfel de decizie trebuie analizată cu atenţie, pentru că o majorare preamare ar avea efecte negative. Ulterior, surse participante la discuţii auafirmat că FMI a transmis Guvernului că nu poate accepta pentru anul viitor omajorare a salariului minim pe economie mai mare de 650 de lei, sub nivelul deminim 700 de lei avansat în discuţii de reprezentanţii Executivului. Sindicaliştiişi Traian Băsescu au convenit în luna mai ca reducerile salariale să fieprevăzute, în baza art. 53 din Constituţie, numai până la 31 decembrie 2010 şiretragerea lor în momentul echilibrării bugetelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-03-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...