2017-01-17 00:13

ECONOMIE


Sancţiune-record aplicată de Consiliul Concurenţei. Orange şi Vodafone, amendate cu 63 de milioane de euro pentru practici anticoncurenţiale

 |  18:51
Sancţiune-record aplicată de Consiliul Concurenţei. Orange şi Vodafone, amendate cu 63 de milioane de euro pentru practici anticoncurenţiale
Consiliul Concurenţeia amendat companiile Orange România şi Vodafone România cu 63 milioanedeeuro, pentru abuz de poziţie dominantă, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei,Bogdan Chiriţoiu. În replică, reprezentaţii celor doi mari operatori detelefonie mobilă au anunţat că vor contesta în instanţă amenda-record, aceastafiind cea mai mare din istoria Consiliului Concurenţei.

"Deciziaa fost adoptată luni, 14februarie, într-o şedinţă a ConsiliuluiConcurenţei (CC).Orange a fost amendată cu peste 34 milioanedeeuro, iar Vodafone cu peste 28 milioane de euro, reprezentând puţinpeste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în 2010", a spus Chiriţoiu,într-o conferinţă de presă. Acesta a adăugat că operatorii au dreptul săconteste decizia Consiliului Concurenţei în justiţie.

InvestigaţiaCC a fost declanşată în anul 2006, ca urmare a unei plângeri depuse de NetmasterCommunications SRL, care a avut ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantăsăvârşit de către Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului determinare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică detelefonie. Netmaster Communications a reclamat faptul că o parte dintreapelurile internaţionale ale clienţilor săi fuseseră blocate de Orange,Vodafone şi Romtelecom.

"Practic,Orangeşi Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de0,10 dolari/minut", a spus Chiriţoiu. "Orange şi Vodafone aveau nunumai obligaţia de a acorda accesul Netmaster la reţelele lor în vedereaterminării apelurilor, dar şi pe aceea de a respecta reglementările autorităţiidin domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif maxim pentru serviciilerespective (indiferent de locul de iniţiere a acestora, în afara sau îninteriorul României). Din analiza efectuată de Consiliul Concurenţei a rezultatcă, până la data de 1 ianuarie 2007, Vodafone şi Orange şi-au stabilit tarifemai mari pentru serviciul de terminare a apelurilor în internaţional, fără alua în consideraţie reglementările din domeniu, care stabileau un tarif maximce trebuia respectat", spun oficialii Consiliului Concurenţei.

Orange şi Vodafonevor acţiona împreună în instanţă

"Suntemprofund surprinşi de această decizie, pe care o considerăm neîntemeiată, avândîn vedere că aceasta se bazează pe o interpretare eronată a faptelor dindosarul cauzei. Astfel, sancţiunea aplicată este nejustificată şi OrangeRomânia va contesta această decizie în instanţă. Orange România şi-a desfăşuratdintotdeauna activitatea pe piaţă în deplina conformitate cu legislaţia învigoare şi cu regulile de concurenţă", se arată în comunicatul emis ieride Orange.

Oficialiicompaniei subliniază totodată că obiectul investigaţiei nu se referă la relaţiadintre Orange România şi clienţii de telefonie mobilă din România.

Larândul lor, oficialii Vodafone România sedeclară"surprinşi şidezamăgiţi" de decizia anunţată marţide Consiliul Concurenţei, îninvestigaţia privind abuzul de poziţie dominantă faţă de operatorul NetmasterCommunications SRL.

"VodafoneRomânia consideră că nu a întreprins nici o acţiune care să împiedice accesulNetmaster Communications la reţeaua sa, în vederea derulării traficului deapeluri internaţionale, punct de vedere exprimat şi pe parcursul investigaţiei.Vodafone România va contesta decizia Consiliului Concurenţei în justiţie",spun oficialii companiei. Potrivit acestora, în perioada supusă investigaţiei,Netmaster Communications a derulat trafic internaţional de voce printr-un acordde interconectare încheiat anterior cu Vodafone România. "Absenţa unuicontract specific pentru traficul internaţional de voce se datorează refuzuluiNetmaster de a accepta aceleaşi condiţii contractuale oferite şi celorlalţioperatori, Netmaster solicitând la momentul respectiv un tratamentpreferenţial", maiafirmă reprezentanţii Vodafone.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image