2017-01-18 12:11

ECONOMIE


Sanevit va trece în subordinea AVAS, în vederea privatizării

 |  13:37
Sanevit va trece în subordinea AVAS, în vederea privatizării

Executivul intenţionează să aprobe o hotărâre prin care fabrica de seringi şi ace de unică folosinţă Sanevit va trece în administrarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. „SC Sanevit 2003 SA, societate comercială cu capital integral de stat, trece de sub autoritatea şi administrarea Ministerului Sănătăţii sub autoritatea şi în administrarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului”, prevede un proiect de hotărâre de Guvern. Documentul se află în dezbatere publică până pe 29 decembrie 2011.

În nota de fundamentare semnată de ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, se precizează că SC Sanevit 2003 SA se află într-o situaţie dificilă. „Din lipsa resurselor financiare nu îşi poate asigura prin eforturi proprii continuarea activităţii, conservarea, paza şi siguranţa activelor, inclusiv plata salariilor angajaţilor ca urmare a blocării conturilor bancare şi nu a putut obţine un sprijin financiar”, se explică în documentul amintit. În plus, din acelaşi text reiese că „Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este instituţia abilitată în aplicarea strategiei Guvernului privind procesul de privatizare a societăţilor comerciale la care deţine acţiuni în părţi principale aflate în portofoliul său”. AVAS va exercita în numele statului toate drepturile şi obligaţiile ce îi revin în calitate de acţionar la SC Sanevit 2003 SA

În prezent, Ministerului Sănătăţii controlează 84,7% şi AVAS 15,3 % din capitalul social. Capitalul social al societăţii subscris şi vărsat este de 32.684.998 de lei, din care 27.684.994 de lei reprezintă aportul în natură al statului român, reprezentat prin Ministerul Sănătăţii, iar 5.000.004 lei reprezintă aportul în numerar al statului român reprezentat de Ministerul Sănătăţii pentru 4 lei şi de AVAS pentru 5.000.000 lei, se precizează în actul normativ, citat de NewsIn.

SC Sanevit 2003 SA a fost înfiinţată în anul 2003 în baza OUG nr. 31/2003 privind unele măsuri de restructurare financiară a creanţelor deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare asupra unor societăţi comerciale de pe platformele industriale Arad şi Harghita. Societatea are ca principal obiect de activitate fabricarea şi comercializarea seringilor şi a acelor sterile de unică utilizare. Fabrica poate asigura o producţie anuală de 125 milioane de bucăţi seringi şi 390 milioane de bucăţi ace medicale. Spaţiile de producţie asigură condiţiile necesare fabricării dispozitivelor medicale în conformitate cu Normativele internaţionale din domeniu, într-un sistem de management al calităţii ISO 9001 şi ISO 13485, certificat.

Activitatea de producţie la obiectul principal de activitate (seringi şi ace) a fost întreruptă începând cu luna iulie 2005 ca urmare a stocului foarte mare de produse finite şi lipsa contractelor pentru vânzarea acestora.

„Din anul 2005 până în prezent s-au realizat cantităţi mari de barilote pentru ouă kinder (beneficiar firma Ferrero din Italia prin Romexa SA Oradea – până în anul 2007), inclusiv diferite tipodimensiuni de seringi şi ace care nu se aflau în stoc şi pentru care au fost comenzi ferme, precum şi alte produse în sistem lohn (diferite truse medicale, ace medicale) pentru firme din Belgia şi Slovacia”, se mai precizează în nota de fundamentare. A.N.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image