2017-01-18 14:10

ECONOMIE


Şaramet: Doar 15% din IMM-uri sunt finanţate de bănci

 |  13:55
Şaramet: Doar 15% din IMM-uri sunt finanţate de bănci

Preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, a afirmat, la The Money Channel, că numai 15-16% dintre întreprinderile mici şi mijlocii sunt finanţate de bănci, iar dacă ponderea firmelor cu acces la credite s-ar dubla, creşterea economică ar primi un imbold de 1-2%. Acesta a mai precizat că instituţiile statului ar trebui să se unească pentru a găsi o formulă unitară, nu soluţii individuale.

Aurel Şaramet spune că îşi doreşte de la noul guvern pe latura IMM-urilor o colaborare sporită între instituţiile statului. "Eu, personal, fără să fiu înţeles greşit, aştept doar un singur lucru: să punem lucrurile şi instituţiile cap la cap pentru a găsi formula unitară, compromisul unitar, în sensul sprijinirii IMM-urilor, pentru că soluţii instituţionale individuale s-au mai găsit, se mai găsesc, dar nu sunt suficiente", a spus Şaramet.

O altă măsură pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocirii ar putea veni de la banca centrală, care ar trebui să relaxeze politica de provizionare pentru creditele asigurate de Fondul de Garantare, afirmă Şaramet. Mai ales în condiţiile în care doar 15-16% dintre IMM-uri sunt finanţate în acest moment.  În acelaşi timp, numai unul din cinci IMM-uri a apelat la serviciile Fondului de Garantare. "Dacă am presupune dublarea numărului de IMM-uri care ar beneficia de finanţări, este de presupus că impactul în PIB, care este preocuparea principală a guvernului, după cum înţelegem, ar putea fi de măcar de 1-2 procente în plus, ceea ce nu este puţin deloc", este de parere Şaramet. Preşedintele Fondului de Garantare a precizat, pe de altă parte, că IMM-urile mai mari au, deseori, acces la credite, în timp ce mult mai numeroasele microîntreprinderi arareori reuşesc să atragă finanţare de la bănci. 

Şaramet a mai prezentat, la The Money Channel, o statistică în sprijinul creditării IMM-urilor. Astfel,  anul trecut, aproximativ 7% din creditele acordate acestor firme au fost executate din cauza plăţilor restante, la jumătate faţă de rata creditelor neperformante din întregul sistem bancar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-29

TAGURI: Saramet, IMM, banci, finantareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image