2017-01-25 01:22


Şaramet: Nu suntem pregătiţi pentru fondurile europene

 |  21:00
Şaramet: Nu suntem pregătiţi pentru fondurile europene

În România, doar un procent de 14-16% dintre IMM-uri sunt creditate anual de bănci, în condiţiile în care procentul în Uniunea Europeană se ridică la aproximativ 70%, a declarat miercuri preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Şarament.

Procentul de cereri de creditare a IMM-urilor respinse în România este de 48%, în timp ce media în UE pe acest segment este de 22,5%, a precizat Şaramet. Dificultăţile pe care IMM-urile le au în accesarea de credite sunt date de mai multe cauze, una dintre acestea fiind aceea că băncile comerciale susţin că IMM-urile induc un grad de risc ridicat în sistemul bancar. “E greu să luptăm cu băncile. Microîntreprinderile au un management care se pricepe la orice. Din această perspectivă, băncile înţeleg şi întrevăd un risc potenţial de necunoaştere a afacerii.  Totodată,prin 2004-2007-2008 a fost «sport naţional»creditul de retail.  Din această perspectivă, IMM-urile fie au fost amestecate cu retailul, fieau fost îndepărtate. Băncile au greşit colosal, pentru că nimeni nu a avut un orizont de dezvoltare mai mare de patru ani. Un sistem bancar care se acordează cu o economie mai mult sau mai puţin performantă nu poate să îşi creeze strategii pe termen scurt. După 2007,a început «sportul naţional»cu absorbţia fondurilor europene. Nimeni nu se mai gândeşte la dezvoltarea afacerii cu birocraţia fondurilor europene. Nu sunt împotriva fondurilor europene, dar nu suntem pregătiţi”,a declarat Şaramet.

Nu există dialog bănci - IMM-uri

Un alt element evidenţiat de către preşedintele FNGCIMM, care împiedică IMM-urile să ia credite, este lipsa garanţiilor. “Unde IMM-istul nu avea nici o garanţie personală,a lăsat baltă creditele. Riscul trebuie asumat împreună, dar proporţional, şi trebuie asumat antefactum. Prima reacţie a bancherului este că el nu trebuie să rişte nimic. Lipsa de dialog între mediul de afaceri şi bănci este o problemă pe care nimeni nu o sesizează. Trebuie armonizate şi citite limitele şi posibilităţile fiecăreia dintre părţi”, a mai menţionat preşedintele Fondului de Garantare.

În acelaşi timp, inaccesibilitatea creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii este generată şi de costuri. “Creditele garantate de FNGCIMM aveau o marjă de cost până la dobândă 3,5-3,8% la lei şi 4,5-4,7% la euro. Acestea ar trebui să fie marjele de risc”,a spus Şaramet.

Referitor la „Prima Casă”, acesta a menţionat că “Programul se va epuiza undeva în noiembrie-decembrie dacă merge în ritmul primirii dosarelor de acum. Per total, din 52.000 de credite «Prima Casă»acordate până acum, doar 32 au intrat în insolvenţă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: Aurel Şaramet, credite IMM-uri, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image