2017-01-20 12:12

ECONOMIE


Scade leafa de la lună la lună. Salariile din sectorul privat rămân ''în criză'' şi în acest an

 |  16:55
Scade leafa de la lună la lună. Salariile din sectorul privat rămân ''în criză'' şi în acest an
Câştigul salarialmediu nominalneta scăzut în ianuarie cu 4,8% (72 de lei) faţă deluna anterioară, la 1.424 de lei, şi cu 0,1% comparativ cu ianuarie 2010, celemai mari valori înregistrându-se în activităţile de servicii în tehnologiainformaţiei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante. Oamenii de afaceri consideră că 2011 va fiun an lipsit de creşteri salariale în domeniul privat.

Câştigulsalarial mediuneta fost de 3.430 de lei în activităţile de serviciiîn tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice, şi de847 de lei în hoteluri şi restaurante, în luna ianuarie, se arată într-uncomunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Însectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarialmediunetfaţă de decembrie 2010,ca urmare a aplicăriiprevederilor Legii nr. 285/2010. Astfel, în învăţământ câştigul salarial mediunet a crescut cu 11,1%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,8% şi cu 6,3% înadministraţia publică.

Faţăde luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumuluibrut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarialmediunetdin ianuarie 2011 a crescut cu 17,5% în administraţiapublică, 16,2% în învăţământ, respectiv cu 11,7% în sănătate şi asistenţăsocială.

Înianuarie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelulcâştigului salarial mediuneta fost mai scăzut decât în lunaanterioară,când s-au acordat premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţăşi prime plătite cu ocazia Sărbătorilor de iarnă), ajutoare băneşti, sume dinalte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori s-au realizat producţii şi încasărimai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net dinprima lună a acestui an a scăzut ca urmare a dificultăţilor salariale şi aconcediilor fără plată.

Celemai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat înextracţia minereurilor metalifere,cu 36%, şi în fabricarea produselorfarmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 25,9%.

Deasemenea, reduceri între 20 şi 22% au avut loc în extracţia cărbunelui superiorşi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice,silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură) şiîntre 18 şi 20% în fabricarea echipamentelor electrice, intermedieri financiare(cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), captarea,tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport.

Diminuăriale câştigului salarial între 13 şi 16% s-au operat şi în fabricarea produselorde cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi deservicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile,fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea substanţelor şi aproduselor chimice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică,gaze, apă caldă şi aer condiţionat, colectarea şi epurarea apelor uzate,depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

Lefurile în sectorulprivat nu vor creşte decât odată cu productivitatea

Contactat de ziarul „Puterea”, preşedinteleUGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, a declarat că „principalele cauze ale scăderiisalariilor în mediul privat au fost reducerea numărului salariaţilor, dar şireducerea lefurilor mai mari, în contextul crizei. Noi am avut susţinereasindicatelor să scădem uşor salariile, pentru a preveni reduceri masive depersonal. Eu personal cred că salariile bugetare au crescut uşor acum din cauzaneaplicării uniforme a reducerilor bugetare”.

Prognozapreşedintelui UGIR-1903 este una de un „optimism moderat”. “O creştere sau oindexare cu inflaţia este foarte puţin probabilă. Ieşirea din criză trebuiebazată pe creşterea productivităţii muncii şi nu pe majorarea salariilor.Oricât am vrea să ajutăm oamenii cu salarii mici, nu putem creşte cheltuielilesalariale. Pe scurt, în 2011 nu vor creşte salariile în mediul privat”, aafirmat Corâci.

Pede altă parte, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, ne-adeclarat că scăderea salariilor este una normală pentru această perioadă. „Noisperăm ca în 2011 să putem creşte salariile măcar în zonele în care se poate,cum ar fi industria. Totuşi, pentru segmente ca servicii şi construcţii, nu enimic sigur.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image