2018-12-16 12:33


Scandal între producătorii de ţigări şi Guvern. Companiile spun că absența legii de transpunere a Directivei tutunului ar putea bloca funcționarea pieței legale

 |  21:01
Scandal între producătorii de ţigări şi Guvern. Companiile spun că absența legii de transpunere a Directivei tutunului ar putea bloca funcționarea pieței legale

Fumătorii s-au găsit prinși la mijloc din cauza scandalului dintre autorități și companii. Industria îi cere insistent premierului Dacian Cioloș transpunerea cât mai rapidă a Directivei tutunului, care prevede modificări importante pornind de la forma pachetelor şi mergând până la ingredientele țigaretelor. Producătorii de țigarete semnalează că absența legii de transpunere a Directivei tutunului și a specificațiilor tehnice pentru producție și comercializare va bloca funcționarea pieței legale.

„Autoritățile nu au adoptat legea și normele de aplicare, deci nu avem la ce să ne conformăm. Nu știm nici măcar ce număr de telefon să scriem pe pachete pentru renunțarea la fumat”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanții producătorilor de țigarete.

Proiectul Ministerului Sănătăţii, imposibil de aplicat

Legislația fiscală nu permite creșteri substanțiale ale stocurilor, cu care să fie acoperita cererea în perioada de după 20 mai 2016, când nu se vor mai putea produce și comercializa țigări neconforme directivei UE. Din actualul proiect de lege, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii pe 29 decembrie şi aflat încă în dezbatere publică,  lipsesc specificațiile tehnice privitoare la avertismentele de sănătate și informațiile referitoare la numărul de telefon și site-ul referitor la renunțarea la fumat, acestea urmând să fie stabilite prin ordine ministeriale abia la 30 de zile după publicarea legii.

”Proiectul amintit, pe lângă întârzierea cu care a fost redactat și postat, are carențe grave, care îl fac imposibil de aplicat”, subliniază companiile.

În plus, proiectul de lege are carențe în privința respectării normelor de tehnica legislativă, menționează repetat că legea poate fi modificată și completată prin ordin exclusiv al ministrului Sănătății și prevede sancțiuni excesive și disproporționate.

Reprezentanții industriei tutunului (British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris Romania) i-au transmis vineri o scrisoare premierului referitor la procesul de transpunere a Directivei 2014/40/UE. Aceștia explică faptul că ei au cerut încă din 2014 transpunerea cât mai rapidă a directivei, pentru că, la fel ca orice altă industrie,  au nevoie de şase luni pentru conformarea fabricației.. În cursul întâlnirii din 21 ianuarie cu comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentanții companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris au  au arătat că, pentru a putea conforma producția, era necesar ca legea şi normele de aplicare să fi fost publicate în Monitorul Oficial încă de la începutul lunii decembrie 2015. Prin urmare, au solicitat „prorogarea termenului de fabricație stipulat în directivă, la șase luni de la data la care legea de transpunere va intra în vigoare”.   

”Considerăm că este evident faptul că industria tutunului a acționat consecvent, în deplină transparență și cu bună credință, dorind conformarea la data indicată de textul Directivei”, spun oficialii din industria tutunului, în scrisoarea trimisă premierului.

Producătorii cer o păsuire de 6 luni

Companiile de tutun cer urgentarea transpunerii încă din aprilie 2014 și spun că aceasta a fost întârziat atât de mult,  încât acum nu se mai pot conforma termenului de 20 mai 2016. Producătorii au solicitat prorogarea termenului de fabricație, la șase luni de la data la care legea va intra în vigoare pentru a evita sincope in producție şi comercializare. Mai multe state UE au apelat la această soluție, de exemplu Polonia sau Danemarca, pentru a nu afecta piața legală și veniturile bugetare.

”Este nevoie de minimum șase luni pentru adaptarea proceselor de producție. Noile cerințe privesc atât produsul, cât și ambalajele, drept urmare este necesară achiziționarea de noi mașini, utilaje și materiale. Sunt investiții consistente, care nu pot fi realizate în absența cadrului legal ferm, deoarece proiectul dat publicității la sfârșitul anului trecut va suferi, probabil, modificări semnificative în cadrul procesului legislativ”, precizează producătorii.

„Subliniem, de la bun început, că am dorit şi dorim să ne conformăm prevederilor Directivei, a cărei transpunere am solicitat-o oficial, în mod repetat, pe parcursul ultimului an și jumătate. La fel ca orice altă industrie, avem nevoie, însă, de minimum șase luni pentru adaptarea proceselor de producție. Intervalul rămas până la 20 mai e foarte scurt,  iar legea nu există", mai spun aceştia. 

Pierderile potenţiale la buget - 230 milioane de euro

Reprezentanții companiilor de tutun afirmă că, dacă se blochează producția legală şi comercializarea, statul poate pierde lunar circa 230 milioane euro, reprezentând taxe și contribuții. "Răspunsurile la întrebările vehiculate în presă în ultima perioadă, "cine are interes să blochezeze piața legală" şi "cum s-a făcut de, tocmai acum, au apărut pe lista medicamentelor compensate plasturii cu nicotină", trebuie căutate în altă parte, spun sursele citate.

 Directiva prevede modificări importante pornind de la forma pachetelor (standardizată), la modificări cu privire la ingrediente. Spre exemplu, pachete sub formă de ruj nu vor mai exista pe piaţă. Avertismentele de sănătate vor reprezenta 65% din suprafața pachetului, pe față și pe spatele pachetului. În prezent, avertismente sub formă de text sunt de 30% pe față și de 40% plus un chenar pe cealaltă față.

Industria tutunului a virat în 2014 la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. Suma reprezintă 1,75% din PIB și 12,5% din totalul veniturilor bugetare. Circa 60% din producția fabricilor din România se exportă.

Companiile de tutun, aflate în România de peste 20 de ani, dețin capacități importante de producție, situându-se în topul exportatorilor. În industrie lucrează aproape 4.000 de angajați, fiind generate alte 45.000 de locuri de muncă indirecte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-31

TAGURI: tigarete, tutun, jti, bat, philip, morris
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
31 Ian 2016

saraci , sa le dea fonduri europene si subventi de la stat .
O PARERE
01 Feb 2016

Industria tutunului daca stia de aceasta directiva, se putea conforma din timp, nu sa astepte pana se misca legislativul nostru. Dar asa se lucreaza la noi, pe ultima suta de metri. Nu merita nicio pasuire, pentru ca banii dati pentru sanatatea fumatorilor sunt mai importanti dacat ceea ce ofera aceste firme prin taxe si impozite. Din pacate, multi fumatori ajung la medic cu mult prea tarziu. Sanatatea nu se mai poate cumpara si recupera cu nicio suma de bani.
ANONIM
01 Feb 2016

Trebuie sa-i ajutam cumva,o taxa la benzina ,la parcare ,ceva acolo,nu i-ar prinde ziua de maine.Pt sanatate si cresterea natalitatii nu sunt ajutate familiile dar gunoaiele astea care aduc moartea cu tigarile si drogurile lor au nevoie de facilitati.Imi pare nespus de rau pt fumatori,am fumat si eu destui ani,acu nu imi vine sa cred dupa vreo 8 ani de cand am renuntat,ca am fumat si m-am intoxicat vreodata cu aceste nenorocite de tigari.Repet, ii inteleg pe fumatori in adevaratul sens al cuvantului,depinde numai si numai de ei sa constientizeze cum se otravesc zilnic si din ora in ora.
Random imageUltimele stiri


loading...