2018-11-18 04:20


Scandal politic pe tema privatizării Cadastrului

 |  18:23
Scandal politic pe tema privatizării Cadastrului

Un nou scandal între putere şi opoziţie a izbucnit după ce premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va angaja, prin licitaţie, o firmă care să realizeze cadastrul în zona urbană. Reprezentanţii PDL avertizează că trecerea Cadastrului în privat este un risc pentru siguranţa naţională şi că pentru concesionarea cadastrării oraşelor nu a fost cerut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea, îl facem noi acum, nu au fost ei în stare să îl facă (n.r. - proiectul a fost propus iniţial de fostul ministru PDL Elena Udrea), şi anume: în zona rurală, unde oamenii nu au bani să îşi facă cadastru, am pus, în programul 2014-2020, 500 milioane de euro pentru ca să cadastrăm, practic, tot teritoriul rural. În zona urbană, acolo unde sunt alte venituri - şi în general e vorba de firme, de investiţii imobiliare - într-un parteneriat, nu se privatizează, ci vine o firmă privată, prin licitaţie publică face cadastru acolo unde nu s-a făcut, şi din taxa pe care o încasează statul o parte plăteşte datoria la firma respectivă”, a explicat Ponta la RTV.

În ultima şedinţă de Guvern, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova (PSD), a fost desemnat de Guvern ca unitate de achiziţii centralizată pentru produsele, serviciile şi lucrările aferente proiectului privind sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban. Departamentul va achiziţiona, în numele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), serviciile de consultanţă pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice şi a studiului de fundamentare, precum şi pentru derularea procedurii de atribuire a contractului.

Finanţarea realizării proiectului este efectuată exclusiv de către ofertantul desemnat câştigător al procedurii de atribuire, iar recuperarea investiţiei se realizează exclusiv pe baza veniturilor colectate, potrivit clauzelor contractuale şi prevederilor legale incidente, de la utilizatorii serviciilor publice în cauză.

Sistemul ar urma să asigure actualizarea hărţilor digitale de cadastru la nivelul ţării, cărţi funciare digitale organizate pe baza numerelor cadastrale, în care toate proprietăţile sunt descrise în detaliu, accesul public pentru obţinerea de extrase de cadastru şi carte funciară.

Marius Paşcan (PDL): Risc pentru siguranţa naţională

Senatorul PDL Marius Paşcan a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu-Mureş, că specialiştii au avertizat că trecerea Cadastrului în privat este un risc pentru siguranţa naţională şi că pentru concesionarea cadastrării oraşelor nu a fost cerut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). „Privatizarea Cadastrului a fost aprobată fără avizul CSAT, care ar putea cere explicaţii Executivului. Guvernul trebuia să ceară avizul pentru că sunt operaţiuni care privesc domeniul siguranţei naţionale”, a arătat Marius Paşcan, citat de Agerpres. Parlamentarul susţine că prin concesionarea cadastrării oraşelor unei firme care va face exclusiv pe banii ei cartografierea proprietăţilor şi îşi va recupera banii din taxe „este distrusă securitatea informaţiilor privind proprietatea în întreaga ţară”.

„De fapt, ANCPI poate accesa şi fonduri europene pentru cadastrare, ceea ce o firmă privată nu poate. În mod absolut curios, Dan Şova s-a grăbit să pună în aplicare propriul proiect fără să ţină cont că în această perioadă se negociază exerciţiul bugetar 2014-2020, iar România încearcă să obţină fonduri europene pentru realizarea cadastrului urban”, a spus senatorul PDL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-10

TAGURI: scandal, elena, udrea, cadastru, victor, ponta, csat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...