2018-12-15 02:10


Scandalul deşeurilor poate arunca în aer preţul alimentelor. Producătorii cer demisia ministrului Mediului şi avertizează că taxa pe ambalaj ar putea aduce scumpiri de până la 30%

 |  21:01
Scandalul deşeurilor poate arunca în aer preţul alimentelor. Producătorii cer demisia ministrului Mediului şi avertizează că taxa pe ambalaj ar putea aduce scumpiri de până la 30%

Alimentele s-ar putea scumpi cu 30%, în urma scandalului iscat pe marginea taxei pe ambalaj. Conform legii, fiecare produs conţine o taxă de 2 lei/kg de ambalaj pe care o plătesc producătorii. Aceştia, pentru a-şi recupera banii, trebuie să recicleze 60% din ambalajele pe care le trimit la raft. În acest scop, au fost înfiinţate zece organizaţii de reciclare care adună deşeurile în cauză şi le duc în centrele de reciclări în numele producătorilor, iar statul restituie taxa de 2 lei numai în aceste condiţii.

Administraţia Fondului pentru Mediu spune că aceste firme de reciclare – create chiar de producători – au minţit în cifre şi au reciclat doar pe hârtie, raportând reciclări şi de zece ori mai mari decât cele reale. Motiv pentru care România a intrat în vizorul Uniunii Europene. România riscă procedura de infringement pentru că nu a atins ţinta de reciclare, ceea ce se traduce prin amenzi de 1 milion de euro pe săptămână, suportate de populaţie în final, din bugetul general al statului.

Reciclarea, o fraudă de 54 milioane de euro

Firmele de reciclare ar fi fraudat statul în ultimii 10 ani cu 54 de milioane de euro, sumă pe care producătorii nu sunt dispuşi să o plătească. Potrivit unui raport al Administratiei Fondului de Mediu, în ultimii ani, şase din cele zece organizaţii ar fi declarat cote false. Acestea ar fi reciclat numai 6% din ambalaje, şi nu 60% cât cerea legea. Mai mult, până anul trecut, statul nu a făcut niciun control, iar acum Parchetul General anchetează o fraudă de 54 milioane euro, bani care le sunt imputaţi producătorilor.

“Incapacitatea autorităţilor, a Ministerului Mediului în general şi a Fondului de Mediu, în special, de a gestiona corect reciclarea deşeurilor ar putea aduce României un nou infrigment din partea Uniunii Europene şi la scumpiri la toate alimentele ambalate. Impactul la populaţie ar putea fi de 20-30%, la aceste alimente ambalate. Suntem puşi în încurcătură de autorităţi. Autorităţile nu vor să ne sprijine, ba dimpotrivă, parcă fac tot posibilul să ne distrugă. Probabil că aceia dintre noi care nu vor răzbi vor intra în faliment. Iar ceilalţi care rămân în piaţă vor trece la disponibilizări. Modificările de preţuri din cauza taxelor şi impozitelor pe care noi le plătim statului se vor vedea imediat în costuri, cum este şi firesc. Noi nu putem să vă garantăm că până la Paşte nu vom scumpi produsele. Iar Ministerul Mediului este vinovat că nu a verificat până acum aceste nereguli”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanţii Federaţiei Romalimenta, caregrupează majoritatea asociaţiilor şi patronatelor din industria alimentară.

Aceştia cer totodată demiterea ministrului Mediului, Cristina Paşca Palmer, pentru proasta gestiune a situației de criză în care se află acest domeniu. Reprezentanții patronatelor și sindicatelor din sector condamnă lipsa de reacţie a ministrului Mediului, care pune în pericol acest important segment economic. În plus, producătorii cer o amânare a termenului de plată, pentru că, spun ei, nu sunt dispuşi să plătească taxa-amendă.

Alţi băieţi deştepţi

“Cerem un nou cadru legislativ, coerent, care să ducă la colectarea deșeurilor de ambalaje. Administrația Fondul de Mediu ar fi trebuit să verifice. La fel ca băieţii deştepţi din energie, şi aici. Alţi băieţi deştepţi au făcut bani pe baza acestor nereguli. Organizaţiile alea recoltau deșeurile și le duceau la groapa de gunoi, nu le reciclau. Fiecare dintre producători trebuie să plătească amenzi între 100.000 și 500.000 de euro pentru ambalajele nereciclate. Suntem blocaţi. Pentru că dacă nu plătim, ne amendează. Iar dacă plătim, intrăm în faliment”, au declarat, pentru PUTEREA, membrii Romalimenta.

Aceştia consideră ciudat faptul că până acum, timp de 10 ani, autorităţile nu au găsit nicio neregulă, şi dau vina pe funcționarii din minister “care vor să scoată castanele fierbinți din foc cu ajutor producătorilor”.

În martie 2015, Administrația Fondului pentru Mediu a demarat controlul de inspecție anuală la organizațiile de preluare de responsabilitate din domeniul deșeurilor de ambalaje, control care a durat până în septembrie 2015. AFM a anunţat atunci că amenzile luate de şase din cele zece organizații de preluare de responsabilități din domeniu deșeurilor de ambalaje depăşeau cu mult decât cifra lor de afaceri. Ulterior, în noiembrie 2015, mascaţii au descins în 59 de locuinţe şi sedii de firmă din 11 judeţe într-un dosar pentru evaziune fiscală cu deşeuri. Procurorii anchetau activităţi ilegale de reciclare cu 120.000 de tone de deşeuri, prejudiciul ridicându-se la 54 de milioane de euro.

200.000 euro pe zi, amendă de la Bruxelles

Legislația națională și cea comunitară impun colectarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje, ţinta stabilită pentru 2016 ajungând la 60% din cantitatea de ambalaje de sticlă puse pe piață. Neîndeplinirea acestei ținte de colectare atrage după sine plata unei penalități de 2 lei/kg de ambalaj necolectat. Cea mai mare problemă o au cei care folosesc ambalaje din sticlă, precum sticlele și borcanele, pentru că sunt grele. Sarcina colectării revine agenților economici care pun pe piață alimente și băuturi. Legislația permite transferul acestei obligații către organizațiile de transfer de responsabilitate (OTR). Însă marea problemă a apărut în octombrie 2015, când a fost adoptată Legea nr. 249/2015, prin care se aduc modificări și completări esențiale în domeniul deșeurilor de ambalaje, la care se adaugă și controalele care s-au făcut la OTR-uri. Această situaţie a dus la blocarea sistemului, iar producătorii din industria alimentară s-au trezit cu toată problem ape cap, chiar dacă ei apelaseră la serviciile OTR.

Iar pentru că ținta de colectare nu este atinsă, împotriva României va fi declanșată o procedură de infringement care va duce la plata unor penalități de 200.000 de euro pe zi.

“Aceşti bani vor fi plătiţi tot de contribuabil. Cred că este o lege prost făcută, ce-i drept nu acum, ci în urmă cu 10 ani, este o lege prost urmărită de-a lungul timpului, care ni s-a spus că funcţionează şi care s-a dovedit nefuncţională şi prin care s-au făcut tot felul de fraude. (…) În tot acest timp, producătorii au plătit serviciile OTR-urilor, așa cum este stabilit prin contract. În aceste condiții, responsabile pentru neîndeplnirea țintelor de colectare ar fi trebuit să fie OTR-urile. Numai că, prin lege, s-a scos responsabilitatea acestora și totul cade pe producători. Eliminarea responsabilității din lege din sarcina OTR-urilor a apărut în momentul în care un reciclator s-a autodenunțat că a raportat greșit. Legea adoptată de Parlament a fost promovată de Guvern și, în cocluzie, făcută de funcționarii din Ministerul Mediului. Cine a făcut-o ori este prost, ori a făcut-o intenționat”, a spus recent preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Şeful Romalimenta a solicitat ministrului Mediului reglarea acestor probleme care vor duce industria alimentară şi agricultura României ”într-un faliment coordonat”. În opinia lui Minea, acesta este cel mai puternic scandal pe care l-a avut România în ultimii 10 ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: alimente, scumpiri, scandal, deseuri, ambalaje, mediu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CETATEAN
27 Ian 2016

CE MARE GREUTATE . IN OCCIDENT TOATE MAGAZINELE CIT DE CIT MARI , AU UN VINZATOR CARE IA STTICLE , CONSERVE , DOZE BERE , ORCE RECICLARE TABLA SI ITI DA UN BON IN CARE SE SPECIFICA CE AI DAT SI VALOAREA FIECARUIA . MERGI IN MAGAZIN FACI CUMPARATURILE SI LA CASA FACE SOCOTEALA SI ITI IA SI BONUL DE LA RECICLARE . SCADE CE AI DAT SI ITI DA RESTUL LA BANI SI BONUL TOTAL IN CARE SE SPECIFICA TOATE OPERATIUNILE . DECI LA MAGAZINE SA AIBA SPATIU DE RECUPERAREA OBIECTELOR RECICLATE . TOATA LUMEA TINE CU MAFIA COMERTULUI SI MAGAZINELOR
DARIUS
28 Ian 2016

Bai numai mafioti si jegosi in parlamentul roman.ce ne f grija de ambalaje bai animalelor.nu mai scapam odata de voi nemernicilor din parlament.asta este o lege data pentru mafie.alo kovesinb p in tine pana cand mai tolerezi hotia in romania?tu nu mananci?
UN CETATEAN
28 Ian 2016

Problema are doua aspecte. Reciclarea prin primarii care este zero si reciclarea prin magazine care este zero. In 25 de ani nu s-a facut nimic concret decat asa de fatada, pe aici pe colo ca sa zica ca facem si noi ceva.Toate firmele de salubritate si reciclare ar trebui taxate si sa dea toti banii inapoi. Apoi trecut si la partea cu magazine mari si mici. Altfel, tot noi o sa suportam consecintele prin cresterea de tarife si costuri.
Random imageUltimele stiri


loading...