2017-01-20 20:12

ECONOMIE


Scumpirea creditelor anunţată de Jeffrey Franks, iminentă. Doreşte FMI să restricţioneze politica monetară a României?

 |  17:50
Scumpirea creditelor anunţată de Jeffrey Franks, iminentă. Doreşte FMI să restricţioneze politica monetară a României?
Ratele la credite vor creşte, cu siguranţă, în perioada următoare, susţin analiştiieconomici, care au însă opinii diferite asupra cauzelor care vor conduce laaceastă situaţie. Uniispecialişti îi dau dreptate şefului delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks,care a declarat că criza financiară din Grecia ar putea duce la scumpireacreditelor în România. Alţi analişti susţin însă că viitoarea scumpire aîmprumuturilor este, de fapt, o „manevră” a FMI de a restricţiona politicamonetară. Un lucru este sigur: odată cu creşterea ratei EURIBOR şi cu adâncireacrizei din Grecia, românilor le va fi din ce în ce mai greu să îşi plăteascăcreditele.

Ilie Şerbănescu: Creditarea în România nu mai e creditare, e cămătărie

Analistul economic Ilie Şerbănescu ne-a declarat,referitor la afirmaţia lui Jeffrey Franks, că „noi nu avem nevoie de Grecia casă se scumpească creditele. Toată treaba asta este o mişelie de-a domnuluiFranks”, a spus Şerbănescu. Acesta a argumentat că „până la povestea cu creşterea economică de1,5% în 2011, Franks şi-a modificat propriile prognoze de şase ori în doi ani.Acum a izbucnit inflaţia, indiferent de ce a făcut oricine, şi aici sare FMI şicere restricţionarea politicii monetare. Acum, domnul Franks vine şi spune căse vor scumpi creditele din cauza Greciei, nu din cauza «mirificului» său plan.Practic, noi acum oricum împrumutăm bani de două ori mai scumpi. Creditarea înRomânia nu mai e creditare, e cămătărie, e jaf. Tot ce ar trebui ei acum săfacă ar fi să apere cele 25 miliarde de euro pe care românii le au depuse înbănci”, a subliniat Ilie Şerbănescu.

Ionuţ Dumitru (Raiffeisen Bank): Franks a zis ceva absolut evident

„Franks a zis ceva absolut evident. Practic, primele derisc vor creşte pe toate pieţele emergente. În condiţia actuală este firesc”,ne-a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Referitor lacreşterea istorică a EURIBOR la trei luni, acesta a menţionat: „EURIBOR înaintede criză era de 4%. A ajuns apoi la 1%, şi acum, recent, a început să creascădin cauza temerilor că va creşte inflaţia în zona euro. Totuşi, trebuie menţionatcă dobânzile în lei şi euro sunt, încă, mult mai mici decât erau înainte decriză. Un lucru este clar. Creşterea EURIBOR va duce, cu siguranţă, lacreşterea efortului de rambursare a unui credit”, a spus Ionuţ Dumitru.

Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), restanţele lacredite ale populaţiei şi firmelor au crescut în luna mai cu 2,7% faţă de lunaprecedentă, până la 18,53 miliarde de lei, ponderea acestora în totalulîmprumuturilor fiind de 8,9%. Mai mult, la finele lunii aprilie, soldulrestanţelor ajunsese la 18,04 miliarde de lei, iar ponderea lor în totalulîmprumuturilor a fost de 8,8%. La sfârşitul anului trecut, ponderea restanţelorîn totalul împrumuturilor era de 7,7%. Soldul restanţelor la împrumuturile în monedanaţională era înluna mai de 8,43 miliarde de lei, adică 10,7% din totalulîmprumuturilor în lei, iar soldul restanţelor la creditele în valută echivalacu 10,10 miliarde de lei (7,7% din totalul împrumuturilor în valută). Soldulcreditelor populaţiei şi agenţilor economici se cifra la sfârşitulluniimai la 209,31 miliarde de lei, faţă de 206,28 miliarde de lei lasfârşitul lunii aprilie.

Ionel Blănculescu: Grecia trebuie să intre în faliment, este imperativ

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră cădeclaraţia lui Jeffrey Franks cu privire la scumpirea creditelor este „corect㔺i a adus ca argument efectul de contagiune. „Efectul de contagiune e un termenstrict bancar care se referă la transferul problemelor de la o bancă la alta,şi cum la noi pe piaţă sunt multe bănci elene, este evident că vom resimţi şinoi efectele crizei din Grecia. Problema este că a început să se facătransferul de la finanţatorul bancă la contribuabil. Adică o ţarăcontractează un împrumut de la FMI şi îl foloseşte pentru a-şi achita o datoriede o sumă similară la o bancă privată. Practic, ei rostogolesc datoria, lucrucare nu poate dura. Asta s-a întâmplat în Grecia. Mai mult, după rostogolireadatoriei, tot greul cade pe contribuabil”, a spus Blănculescu. Analistulfinanciar s-a declarat un partizan al intrării Greciei în faliment: „Grecia,din cauza CDS-ului ei de 2150, este efectiv izolată din punctul de vedere alcreditării private. Dacă Grecia nu intră în faliment, restul statelor dingrupul PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) vor dori acelaşi tipde tratament. Asta ar însemna achitarea unor datorii de 2.000 miliarde euro, pecare, în final, tot contribuabilii vor trebui să-i plătească, pentru generaţiiîntregi. Este imperativ ca Grecia să declare faliment”, a sublinit Blănculescu.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, adeclarat, marţi, că „au existat, cu siguranţă, anumite efecte negativetemporare în ceea ce priveşte prima de risc a României pe pieţeleinternaţionale, determinate, în mod cert, de situaţia din Grecia. Aceste efectes-au manifestat doar în ultimele zile, astfel că va trebui să mai aşteptăm”.Franks a făcut afirmaţia în contextul creşterii costului de asigurare larestructurare/default (CDS) cu 225 de puncte, începând cu 7 iunie, care a atinsun maxim de 283 de puncte pe 23 iunie. În prezent, CDS-ul este la 277 depuncte. Majorarea CDS ar putea duce la împrumuturi mai costisitoare, iarinvestiţiile şi consumul ar deveni, la rândul lor, mai scumpe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
30 Iun 2011

PARADOXAL :"OMUL BANCILOR MUGUR ISARESCU" "CRESTE" IN "SONDAJE"......

Adauga un comentariu

Random image