2017-01-23 21:02


Scumpirea gazelor este iminentă. ANRE consideră justificată cererea distribuitorilor de gaze privind creşterea tarifelor

 |  18:02
Scumpirea gazelor este iminentă. ANRE consideră justificată cererea distribuitorilor de gaze privind creşterea tarifelor

Cererea distribuitorilor şi furnizorilor de gaze naturale privind majorareatarifelor reglementate este justificată de creşterea preţului de import şi autilizării gazelor din depozite pentru o serie de consumatori industriali, searată într-un document al ANRE.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniulEnergiei (ANRE) precizează, într-un document, că solicitarea distribuitorilorde gaze de creştere a preţurilor reglementate este justificată de mai mulţifactori. Printre aceştia se numără majorarea preţului gazelor de import şi aponderii acestora în coşul de consum, utilizarea, în perioada 2009-2010, a unorcantităţi mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatoriindustriali, reducerea consumului la nivel naţional şi creşterea rateiinflaţiei.

România importă în prezent gaze la circa 400de dolari pe 1.000 metri cubi, faţă de 290 de dolariîn urmă cu doi ani. De asemenea, gazele de import au ajuns în luna ianuarie aacestui an la o pondere de 32% din coşul de consum, comparativ cu nivelul de25% în 2010. Coşul de consum este format din gazele produse în România şi celeimportate.

„Pe fondul acestor modificări intervenite pe piaţagazelor naturale, este justificată cererea de majorare a tarifelor şipreţurilor finale reglementate solicitată de operatorii de distribuţie şifurnizare”, se arată în documentul citat, semnat de preşedintele ANRE, DanIulius Plaveti.

Preţurile reglementate sunt stabilite de ANRE şi suntdestinate în principal consumatorilor casnici.

Cei mai mari distribuitori de gaze naturale careactivează pe piaţa românească sunt grupul franco-belgian GDF Suez şi companiagermană de utilităţi E.ON.

ANRE precizează că ultima modificare a preţuluireglementat al gazelor a avut loc la 1 iulie 2009, când Autoritatea a aprobatoreducerecu 8% a tarifelor.

În scrisoarea de intenţie a Guvernului către FondulMonetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană este stipulată elaborarea decătre autorităţile române a unui calendar de eliminare a preţurilorreglementate la gaze şi electricitate în perioada 2013-2015.

Guvernul s-a angajat să prezinte acest calendar până înluna septembrie, precum şi o serie de mecanisme de protejare a consumatorilorvulnerabili.

De asemenea, preţurile reglementate la gaze şi energiaelectrică destinate consumatorilor industriali vor trebui eliminate până lasfârşitul anului 2013.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declaratcă preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 în cazulcompaniilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image