2017-01-25 01:30


Noul an debutează cu scumpiri în lanţ

 |  21:00
Noul an debutează cu scumpiri în lanţ

Anul 2012 începe cu o nouăserie de scumpiri, capul de afiş fiind ţinut de către produsele energetice, care se vor “rostogoli” în preţul tuturor produselor şi serviciilor. Totul din cauza accizelor, care se vor majora atât din cauza cursului leu/euro, cât şi ca urmare a creşterii valorii în euro a acestora. Cea mai spectaculoasă taxă este cea plătită la “prima vânzare” a maşinilor, singura speranţă ca ea să nu se aplice în formula adoptată de Parlament fiind la preşedintele României, care ar putea să retrimită legea pentru o nouă analiză.

De la 1 ianuarie 2012, nivelul accizei la motorină a crescut cu 4,4%, ceea ce presupune o majorare cu 9 bani pe litru. Preţul tuturor carburanţilor va fi afectat şi de noul curs la care au început să fie calculate accizele, de 4,3001 lei/euro, faţă de cel valabil anul trecut, de 4,2655 lei/euro.

Se anticipează că majorarea preţurilor combustibililor va determina o creştere în lanţ a tarifelor celorlalte produse şi bunuri de larg consum, estimată de Ministerul Finanţelor la 2%. Din cauza deprecierii leului în raport cu euro, şi preţul celorlalte produse accizabile, printre care ţigările şi băuturile alcoolice, va înregistra creşteri. În 2012 vor fi menţinute şi accizele pentru cafea, deşi eliminarea lor era programată încă din 2010.

Populaţia, subvenţionată

Gazele şi energia electrică vor avea creşteri importante şi în acest an. Cele mai semnificative se vor înregistra la produsele destinate industriei, consumul populaţiei fiind în continuare subvenţionat. Consumatorii industriali plătesc de la 1 ianuarie cu 5% mai mult pentru gazele naturale, din cauza ajustării preţului gazelor din import în funcţie de cursul de schimb, a creşterii consumului de iarnă, concomitent cu majorarea importurilor. ANRE a anunţat şi o posibilă creştere a preţului energiei electrice cu 2,5%, odată cu aplicarea ordonanţei privind alocarea certificatelor verzi pentru producţia de energie.

Ca urmare a acestor creşteri, producătorii din industria alimentară au anunţat şi ei posibile majorări de preţ, pentru lunile următoare. Pâinea s-ar putea scumpi cu 15-20% din cauza utilităţilor, dar mai ales pe fondul secetei prelungite, iar carnea ar putea cunoaşte o majorare cu până la 10 procente.

Maşina, un lux

Majorarea salariului minim pe economie, de la 670 la 700 de lei, va aduce mai mulţi bani la buget, inclusiv prin majorarea amenzilor care se calculează în funcţie de acest parametru. Preţul poliţelor RCA creşte cu cel puţin 5% în 2012, din cauza daunelor plătite de asigurători în 2011, a dublării acoperirii acestor poliţe, dar şi a devalorizării cursului de schimb.

Cea mai dură taxă ce apare în acest an este cea pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, ce trebuie plătită la prima înmatriculare/prima vânzare a unui autovehicul în România. Noua formă a taxei “atacă” parcul auto de bătrâne Dacii din ţară, pentru care ar trebui plătită taxă de poluare de câteva ori mai mare decât preţul cu care ar putea fi vândute.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-21

TAGURI: cheie: scumpiri 2012, creşteri de preturi ianuarie 2012Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image