2019-03-23 09:06


Se decide noul cuantum al taxei auto. ''Birul'' înmatriculării s-ar putea reduce între 20 şi 30%

 |  18:29
Se decide noul cuantum al taxei auto. ''Birul'' înmatriculării s-ar putea reduce între 20 şi 30%

Proiectul de lege privind taxa auto va fifinalizat cât mai curând, în prezent fiind aşteptat avizul MinisteruluiJustiţiei. De asemenea, Ministerul Mediului a anunţat că persoanele care auplătit taxă de poluare în intervalul decembrie 2010, când a intrat în vigoarenoua ordonanţă care a reglementat acest lucru, şi până la intrarea în vigoare anoii legi ce se află în pregătire, vor primi înapoi diferenţa între taxa pecare au plătit-o şi noua taxă, redusă cu 20-30%.

Varianta finală a proiectului de lege privindnoua taxă auto ar putea fi analizată în următoarea şedinţă de Guvern. “Laintrarea în vigoare a ordonanţei din decembrie, era o taxă mărită. Noi venimacum cu o propunere de reducere a acestei taxe, pentru că intră o nouăcategorie care trebuie să plătească. Pentru cei care au plătit taxă de poluaredin decembrie până la intrarea în vigoare a noii legi pe care o adoptăm, vomreturna diferenţa între noua taxă şi ceea ce au plătit ei suplimentar”, aprecizat Borbely, citat de Agerpres. Ministrul a precizat că o variantăfinalizată a noului proiect de lege se află la Ministerul Justiţiei. „Este ovariantă finalizată la nivelul MMP. Acum este la Ministerul Justiţiei şi mâine(miercuri - n.r.) venim cu ea în Guvern. Nu vă dau detalii, pentru că mâine, înGuvern, sper să fie pusă pe ordinea de zi”, a spus Borbely. Acesta a precizatcă modul în care se vor restitui diferenţele de taxă va fi finalizat tot înşedinţa de Guvern.

Executivul a estimat că ar putea fi vorbadespre câteva mii de oameni aflaţi în situaţia de a primi înapoi o parte dinbani. „Acest lucru îl definitivăm acum în legea respectivă. Probabil că va fivorba despre câteva mii de oameni care vor primi înapoi diferenţa de taxă. Nutrebuie să acţioneze în instanţă. Nu are nici o legătură cu instanţa.Instanţele discută mai departe procesele. Prin această decizie eliminăminechitatea care a existat ca la prima cumpărare să plătească taxă. Prinaceastă deciziei reducem şi dăm înapoi banii celor care au plătit o taxă măritădin decembrie şi până în mai”, a precizat Borbely.

Cei care au hotărâri definitive primesc baniiînapoi

Ministrul mediului a mai afirmat că principiulconform căruia toată lumea trebuie să plătească taxă de poluare se va menţineşi, totodată, trebuie pregătită legislaţia în acest sens pentru anii următori.Totodată, el a admis că persoanele care au contestat taxa în instanţă şi auhotărâri definitive trebuie să-şi primească banii înapoi. „Cei care au hotărâridefinitive evident că trebuie să-şi primească banii înapoi. Este o altă speţă.Eu vorbesc de perioada decembrie 2010 - mai 2011, când au plătit o taxă mărităşi acum, dacă reducem cu 20-30%, plătim diferenţa între taxa mărită şi nouataxă mai mică pentru cei care au plătit această taxă mărită”, a subliniat şefulde la Mediu.

Guvernul a aprobat, la sfârşitul luidecembrie 2010, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea OUG nr.50/2008, prin care taxa pe poluare pentru autovehicule a fost majorată de la 1 ianuarie 2011 şi carea introdus totodată şi plata pentru motoarele Euro 5. Astfel, în urma acesteiprevederi, posesorii de maşini cu motor Euro 5 plătesc anul acesta o taxă între40 şi 1.867 euro, în funcţie de vechime, de emisiile de CO2 şi de capacitateacilindrică. Totodată, pentru motoarele Euro 4, în cazul unei maşini cu ovechime de cinci ani, de exemplu, cu o capacitate cilindrica de 2.000centrimetri cubi, taxa se va majora anul acesta la 2.152 euro, faţă de 832 euroanul trecut. În cazul motoarelor Euro 3, de 12 ani vechime, capacitate de 2.000centrimetri cubi, taxa auto s-a dublatde la 811 euro, până la 1.787 euro anul acesta. De asemenea, pentruposesorii de maşini Euro 2, vechi de 10 ani şi cu o capacitate de 3.200centrimetri cubi, taxa a fost majoratăpână la 19.584 euro, faţă de 17.408 euro în 2010. În ceea ce priveşte maşinileEuro 1, cu 16 ani vechime şi 3.200 centrimetri cubi capacitate, taxa ajunge la12.672 euro (faţă de 10.240 euro). Pentru motoarele Euro 0, capacitate de 2.000centrimetri cubi, dar cu 19 de ani vechime, taxa auto a fost majorată la 12.680euro, faţă de 8.400 euro în 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...