2017-01-21 10:38

ECONOMIE


Se vrea preluarea pe nimic a Oltchim

 |  10:00
Se vrea preluarea pe nimic a Oltchim

La mai bine de o săptămână după ce directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, situaţia combinatului este la fel de incertă, iar tensiunile din cadrul acţionariatului persistă. Managerul Constatin Roibu afirmă că  blocajul de la Oltchim se datorează exclusiv acţiunilor întreprinse de firma PCC SE - acţionarul minoritar al societăţii -, care se opune oricărui plan de redresare a activităţii, cu scopul de a scădea valoarea combinatului pe care doreşte să-l preia ulterior, integral, la un preţ derizoriu.

Puteera: Care au fost criteriile care au stat la baza deciziei AGEA de a vă înlocui din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie?

C.R.: Decizia a venit din partea Ministerului Economiei (MECMA), ca urmare a discuţiilor cu FMI privind administrarea companiilor de stat. În vederea măririi transparenţei la aceste companii s-a luat decizia separării celor două funcţii. Măsura este aplicabilă la toate societăţile comerciale la care MECMA este acţionar majoritar, nu numai la OLTCHIM.

Cât de dificilă va fi contractarea creditului de 250 milioane de euro pentru investiţiile şi capitalul de lucru necesare la combinat, având în vedere că Oltchim se află pe lista privatizărilor anunţate de Ministerul Economiei?

Contractarea creditului este împiedicată, în primul rând, de PCC SE (n.r. - acţionarul minoritar de la Oltchim) prin campania desfăşurată împotriva companiei şi a managementului. O decizie rapidă a Comisiei Europene cu privire la conversia în acţiuni a datoriei înregistrate de Oltchim SA faţă de AVAS ar facilita contractarea finanţărilor. Creditul este de natură să îmbunătăţească radical activitatea companiei şi, prin urmare, efectul acestuia va fi de creştere a valorii companiei în procesul de privatizare.

Cum se va desfăşura activitatea combinatului în perioada următoare dacă acest credit nu va fi obţinut?

Vom face toate eforturile, împreună cu angajaţii, pentru menţinerea funcţionării companiei, chiar şi la acest nivel redus de funcţionare. Vom continua să căutăm soluţii pentru reducerea costurilor operaţionale şi, cu toate opoziţia PCC SE, vom căuta alte soluţii de finanţare a materiilor prime şi a utilităţilor necesare funcţionării, astfel încât să reducem şi mai mult pierderile şi chiar să trecem pe profit.

Care sunt şansele unui proces de privatizare reuşit, ţinând cont de faptul că Oltchim are datorii de circa 500 milioane de euro?

Considerăm că nu datoriile totale de 500 milioane de euro sperie posibilii investitori. În primul rând, aceştia sunt ţinuţi la distanţă de politica agresivă şi ostilă a PCC SE, care doreşte preluarea Oltchim la un preţ derizoriu şi fără o concurenţă reală la privatizare. În al doilea rând, posibilii investitori sunt interesaţi să preia o companie care funcţionează la capacitate şi cu profit operaţional. Considerăm că reluarea funcţionării integrate şi la capacitate a instalaţiilor Oltchim va asigura îmbunătăţirea semnificativă a indicatorilor financiari ai combinatului şi, prin urmare, va asigura o privatizare de succes pentru statul român.

Care sunt motivele reale pentru situaţia financiară dificilă în care se află combinatul în acest moment?

Principalale motive sunt:

- Acţiunile PCC SE, de când aceştia au devenit acţionari minoritari, prin care au blocat sistematic toate planurile managamentului Oltchim de redresare a activităţii companiei;

- Oprirea de către OMV PETROM SA în noiembrie 2008 a activităţii de petrochimie de la Piteşti - singura sursă de etilenă, care este principala materie primă a societăţii, care a condus la o funcţionare de sub 50% din capacitate. Din cauza imposibilităţii obţinerii finanţărilor necesare, cauzată de atacurile permanente ale acţionarului minoritar PCC SE, nu s-a repornit activitatea de petrochimie de la Piteşti, cu toate că revizia instalaţiilor este finalizată.

Cum se explică refuzul acţionarilor minoritari, firma germană PCC, de a colabora pentru găsirea unor soluţii de salvare a societăţii?

Orice soluţie adevărată de redresare a companiei nu este agreată de PCC SE, deoarece aceasta nu ar face decât să crească valoarea companiei la privatizare. Prin urmare, ar fi contra politicii sale referitoare la Oltchim, scopul principal fiind blocarea activităţii combinatului şi preluarea lui la o valoare derizorie.

Vi s-a adus la cunoştinţă conţinutul planului de redresare a combinatului pe care PCC susţine că l-a întocmit? Este viabil acest plan?

PCC SE nu a prezentat niciodată managementului sau acţionariatului Oltchim o strategie alternativă. Cu toate că a declarat în presă în repetate rânduri că are soluţii alternative, ele nu există. Atât managementul, cât şi acţionarul majoritar, chiar prin intermediul MECMA, le-au cerut în repetate rânduri să prezinte strategia alternativă pe care o vehiculează în articole de presă, însă aceasta nu au  fost prezentată de PCC SE.

Aţi afirmat că singurul scop al PCC ar fi compromiterea managementului actual şi distrugerea combinatului. Care ar fi motivaţia PCC într-un astfel de demers?

Aşa cum am mai precizat, principalul scop al acţiunilor PCC SE este blocarea companiei, până la pragul insolvenţei, şi apoi preluarea ei la un preţ derizoriu, în dauna în principal a statului român. În plus, PCC SE deţine compania PCC ROKITA din Polonia, care este concurent direct al Oltchim pe piaţa europeană la produsele comune polioli - polieteri şi sodă caustică.

Consideraţi că se întreprind, în acest moment, acţiuni subversive pentru scoaterea de pe piaţa europeană a combinatului Oltchim? Cine s-ar afla în spatele unor astfel de manevre?

Este dificil în a nominaliza cine ar fi în spatele unor astfel de manevre. Dar cert este că toată campania PCC SE, dorinţa acesteia de a bloca cu orice preţ reluarea la Oltchim a producţiei de etilena, clorura de vinil şi PVC nu ne duc cu gândul decât că aceste acţiuni fac parte dintr-o decizie strategică a unuia dintre competitorii Oltchim.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ALEX
07 Sep 2011

AM GASIT PE NET ACEST COMENTARIU EDIFICATOR PRIVIND OLTCHIM: ********* lawrence Sepulchre We have been co operating with Oltchim since 2003 and have been present on the Romanian market since 1965. Sepulchre Company is headquarterd in Brussels and by far not the largest but one of the oldest Belgian partners of the Central European Chemical Industry. Romania is the second largest market in Central Europe. It now is legitimately attracting the attention of foreign investors. For Romanian s natural resources , for it s geographical position but also for it’s creative , dynamic , educated and young human resources. Oltchim is a key player with the Romanian Chemical industry. Responsible for employing a wee bit more than 8.000 people. Directly and indirectly. With 300.000 MT PVC capacity in the very heart of a market that spreads from Romanian borders across to Bulgaria, Turkey , Serbia and Croatia . Besides Borsodchem in Hungary , there are no other neighbouring PVC producers in the area. This alone seems to be an asset. Large industrial investments were made to meet the coming challenges. Furthermore, Oltchim diversified it s core PVC activities to other areas such as Polyether Polyols for the polyurethane Industry. It now runs at 90 pct of 100.000 MT capacity. Oltchim Polyols are well known from major European PU foam producers. I travel in most of Europe as well as in Asia. I lived in Canada
ALEX NICOLIN
08 Sep 2011

Dupa ce ca a falimentat compania prin actiunile sale in calitate de director, pozitie pe care a detinut-o timp de aproape 20 de ani, Roibu mai are si tupeul sa iasa cu declaratii lacrimogene despre capitalistii exploatatori straini care vor sa suga seva economiei romanesti. Cat despre presupusele manevre pe care firma germana le face pentru scaderea pretului, acestea sunt justificate si legitime. In momentul in care o companie are datorii mai mari decat valoarea de piata a capitalului detinut, ea este virtual falimentara. In cazul de fata, pana si privatizarea pe $1, cu preluarea datoriilor este preferabila pastrarii unei gauri negre in bugetul de stat, vaca de muls pentru roiuri intregi de firme-capusa. Situatia este similara cu cea de la SIDEX Galati, a carui privatizare a avut ca efect trecerea aproape imediata pe profit.

Adauga un comentariu

Random image