2017-01-17 19:27

ECONOMIE


Seceta concediază salariaţii Alro Slatina

 |  21:00
Seceta concediază salariaţii Alro Slatina

Seceta, care ţine de câteva luni, este în prag de a închide Alro Slatina, cel mai mare consumator de curent electric din ţară. România dispune de capacităţi de producere a energiei electrice, dar preţul este cu mult mai mare decât cel al Hidroelectrica, cu care compania are contract. Consecinţa ar fi că aproape 3.500 de salariaţi ar fi concediaţi.

Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) „Cartel ALFA” solicită, printr-o scrisoare deschisă, ca Ministerul Economiei, Guvernul şi Prefectura Olt să ia măsurile necesare pentru a preîntâmpina închiderea Combinatului Alro Slatina, se arată într-un comunicat al sindicatului. Cauza este lipsa producţiei de energie hidroelectrică, determinată de secetă, care a redus livrările de curent electric către Alro la o treime. „Există riscul ca în anul 2012 să oprim definitiv producţia de aluminiu electrolitic, lucru care va duce la disponibilizări masive de personal”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele „Cartel ALFA“, la care sunt afiliate sindicatele din domeniu. Ar urma să fie afectaţi peste 3.500 de angajaţi, a precizat Hossu.

Alro, controlată de grupul rus Vimetco, este cel mai mare consumator de energie din România cu o pondere de circa 8% din consumul la nivel naţional. Compania are contract cu Hidroelectrica, direct, din 2005, şi beneficiază de o prelungire a contractului până în 2018.

Intervenţii la nivel înalt

Alro a apelat la toate mijloacele ca să beneficieze de energia hidro, cea mai ieftină din ţară. Chiar preşedintele Traian Băsescu şi-a arătat interesul pentru acest contract printr-un „bileţel” trimis ministrului economiei de atunci, Codruţ Şereş. Contractul dintre Hidroelectrica şi Alro a dus la deschiderea unui dosar penal, cu telefoane puse sub ascultare ale unor personaje de prim rang: Elena Udrea, fost şef al Cancelariei Prezidenţiale, soţul ei, Dorin Cocoş, şi Theodor Stolojan, cu care Traian Băsescu a pus bazele PDL. Dosarul a fost închis.

În primăvara 2010, problema a fost rezolvată de Guvern, când a fost aprobat un memorandum prin care industria aluminiului era declarată de interes strategic pentru economia ţării. Astfel, Alro a reuşit într-un final să plătească un preţ care ţine cont de cotaţiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra.

Se pregăteşte ArcelorMittal Galaţi

Problema, la ora actuală, nu este lipsa energiei în România, ci preţul ei. Cum producţia de energie hidro este afectată puternic de secetă, cei mai mari consumatori ar trebui să se îndrepte spre alte surse, cum este cea termo. Numai că preţul ei este mult mai mare, cele mai performante dintre termocentrale vânzând cu cel puţin 200-220 lei/MWh, faţă de 170+180 de lei/MWh, cu cât a fost cotată energia hidro pe bursă în 2011.

Aproape în aceeaşi situaţie cu Alro este şi combinatul siderurgic de la Galaţi, alt mare consumator de energie din ţară, care şi-a încheiat contractul cu Hidroelectrica pe 6 ianuarie. Aici situaţia a fost puţin mai transparentă, pentru că ArcelorMittal a cumpărat energie de pe bursă, tot hidro, la un preţ mic ce a trezit suspiciuni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-18

TAGURI: Alro Slatina inchidere, pret energie Alro Slatina, concedieri Alro SlatinaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image