2017-01-21 15:29

ECONOMIE


Seceta ne lasă flămânzi la anul

 |  21:00
Seceta ne lasă flămânzi la anul

Seceta din această toamnă are toate şansele să lase România fără grâu la vară. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, este optimist şi speră ca acest lucru să nu se întâmple, mai ales că la mijloc este o iarnă, când, de obicei, ninge. Totuşi, ca să fim acoperiţi, ministrul a atenţionat Comisia Europeană cu privire la secetă, ceea ce nu exclude posibilitatea unei crize, caz în care putem cere ajutor comunitar.

Însămânţările de toamnă au fost grav afectate de secetă, suprafeţele cultivate fiind mult reduse faţă de anii anteriori şi pentru care se preconizează producţii semnificativ mai mici. Până la sfârşitul lunii noiembrie, erau cultivate puţin peste 1,7 milioane ha cu grâu, în total 2,4 milioane ha pentru toate culturile de toamnă. Tradiţional, România însămânţează, anual, aproximativ 2 milioane ha cu grâu. În plus, nu a existat an în care, peste iarnă, să nu fie distruse mai mult de 100.000 ha de culturi din cauza condiţiilor meteorologice. Consumul naţional de grâu este de circa 4 milioane de tone. Oricum, producţia medie de grâu în România atinge cu greu 3 tone/ha pe an.

Optimistul Tabără

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, s-a declarat un optimist, el considerând că statisticile vor înregistra creşteri. „Cultura grâului nu este compromisă”, a spus categoric demnitarul.

Din punctul de vedere al ministrului, cel mai important lucru ce trebuie făcut, pentru ca România să nu sufere din cauza grâului, este ca agricultorii să respecte tehnologiile şi să fertilizeze culturile. Numai că statul nu are cum să intervină, pentru că UE nu îi permite, dar nici nu are bani. „Nu sunt bani cât trebuie, dar îi dăm la timp, ceea ce este lucru determinant pentru producţie”, a ţinut să precizeze ministrul.

Măsurile luate de autorităţi pentru a atenua efectele negative ce pot apărea în urma acestor secete severe, de fapt, nu prea există. Ministrul Tabără a trecut în această categorie inclusiv deblocarea exporturilor de carne de porc, pe lângă proiectele cu fonduri comunitare pentru construirea de silozuri pentru depozitarea producţiei.

Comisia Europeană ştie de posibila criză

Cert este că „ministerul nu va cumpăra producţie”, ne-a declarat Valeriu Tabără. „Sunt optimist, nu vom avea probleme cu grâul în România”, a spus demnitarul, care, în cele din urmă, a precizat că „a atenţionat Comisia Europeană cu privire la deficitul de apă din sol. În cazul unei crize, vom putea cere sprijin”, a completat ministrul, recunoscând, în cele din urmă, că este posibilă o problemă cu grâul.

În schimb, agricultorii cred că şi aceste statistici, suficient de îngrijorătoare, sunt umflate. „La ora actuală, putem discuta de o diminuare a producţiei de grâu de 15-20%. Peste iarnă, lucrurile se pot înrăutăţi”, a declarat Daniel Botănoiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale ProAgro. El a denunţat lipsa totală de dialog cu Ministerul Agriculturii, pe care îl acuză de lipsă de politici sectoriale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: grau, seceta, Valeriu_Tabara, Comisia_EuropeanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image