2017-01-16 14:48

ECONOMIE


Sectorul energetic îşi face bancă

 |  21:00
Sectorul energetic îşi face bancă

Sectorul energetic românesc ar putea să-şi facă propria bancă. Iulian Iancu, preşedintele Asociaţiei CNR-CME (Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei) şi şeful Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, a declarat, la Adunarea Generală a asociaţiei, că este nevoie de o astfel de bancă pentru a nu mai depinde de strategia de creditare a altor bănci. „Vedeţi politica băncilor cu capital străin. Când a venit criza, au retras 2,6 miliarde de euro şi domeniul energetic a rămas fără finanţare. De aceea, este nevoie de o bancă pentru a asigura finanţarea necesară. Cum se va face, vom vedea”, a spus Iancu. Potrivit acestuia, la crearea acestei bănci ar trebui să participe companii din domeniul energetic, atât cu capital de stat, cât şi privat.

Companiile energetice sunt cotate unele dintre cele mai profitabile de pe piaţa românească, astfel că acestea ar putea susţine crearea unei astfel de bănci.

Gheţea: Crearea unei bănci a statului, neproductivă 

Constituirea unei bănci a statului ar fi neproductivă în prezent, în condiţiile în care aceasta ar deveni competitivă abia peste 3 ani şi, în plus, ar diminua resursele pentru CEC Bank şi EximBank, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

„Dacă noi încercăm acum să facem o bancă nouă, a statului, că nu există altă posibilitate, părerea mea este că se vor diminua şi posibilităţile de sprijin pentru CEC Bank şi EximBank, fără posibilitatea de a avea efecte imediate. Poate în timp noi vom avea efecte şi ar fi bine şi pentru competiţie să avem două sau trei bănci de stat puternice. Dacă se ia o hotărâre să se creeze Banca Industriilor sau Banca Agriculturii, acestea vor fi competitive abia peste 3 ani. Atunci poate ar fi mai bine să consolidăm ceea ce avem. Nu exclud preluarea de către stat a unor bănci existente, dacă se ajuge la ideea că trebuie, dar ca să facem o bancă nouă, părerea mea este că ar fi neproductiv în acest moment, pentru că rezultatele vor apărea mult prea târziu şi există tensiuni care ar duce banca într-o direcţie greşită”, a declarat Radu Graţian Gheţea, în cadrul conferinţei „România în 2012 – perspective economice”, organizată de Medien Conferences.   „În prezent, în România nu avem bănci specializate. Aş vrea să spun că, din punctul meu de vedere, în ultimii 20 de ani s-a demonstrat că nu mai este cazul să avem bănci specializate. Să luăm cazul CEC Bank, care dacă rămânea cu creditarea persoanelor fizice, aşa cum a fost construită de la Cuza încoace, probabil că acum nu aş fi avut ocazia să vin aici ca preşedinte al unei bănci, pentru că banca ar fi avut mari probleme. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu băncile agricole din toată lumea”, a spus Radu Gheţea.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-29

TAGURI: Banca companii energetice, Ghetea banca de statComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image