2018-12-17 02:55


Şeful BCR din Austria, anchetat

 |  21:00
Şeful BCR din Austria, anchetat

Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a anunţat că a început o investigaţie pentru a stabili dacă directorul executiv al Erste, Andreas Triechl, a indus în eroare investitorii înainte de anunţa revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din acest an. Totodată, fostul şef al UniCredit, Alessandro Profumo, este anchetat, alături de alţi executivi din sistemul bancar, pentru evaziune de către Fiscul italian.

 Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a început o investigaţie la adresa directorului executiv al Erste, Andreas Triechl. Erste, a doua mare instituţie de credit din Europa Centrală şi de Est, prezentă în România prin intermediul BCR, a confirmat că autoritatea financiară i-a cerut să furnizeze informaţii în cadrul anchetei.

Grupul financiar austriac a anunţat la 10 octombrie că se confruntă cu o pierdere netă de până la 800 de milioane de euro pentru acest an, din cauza unor pierderi cauzate de portofoliul de credite în valută din Ungaria, de expunerea pe datoria suverană a statelor din zona euro şi de portofoliului de contracte CDS (credit default swaps - asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată).

Anunţul neprogramat al Erste a cauzat prăbuşirea cotaţiei băncii la minimul ultimilor doi ani şi jumătate şi a afectat şi acţiunile altor bănci din regiune.  

Erste a anunţat, săptămâna trecută, un set de măsuri extraordinare care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, după primele nouă luni, în ciuda unui profit din activitatea curentă de aproape 700 de milioane euro. Grupul va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane de euro înainte de impozitare (627 milioane de euro după taxe), din cauza creşterii economice sub aşteptări.

UniCredit, investigată pentru fraudă

Procurorii investighează dacă UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, se face vinovată de fraudă pentru un plan de investiţii aranjat de banca britanică Barclays, potrivit unei surse care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea, notează Agerpres. Sunt anchetaţi şi trei oameni de la Barclays.

UniCredit a folosit un plan de taxare numit Brontos pentru a creşte „beneficiile economice ale băncii”, după cum declara Profumo la întâlnirea anuală a companiei în aprilie 2010. Planul creştea profitul înainte de taxe al băncii şi acum se află sub atenţia procurorilor italieni. 

Planul a fost propus de către Barclays şi oficialilor Intesa Sanpaolo, a doua cea mai mare bancă din Italia, însă, potrivit acestora, au refuzat oferta britanicilor. Acesta a presupus transferul activelor Barclays printr-o filială din Milano, iar UniCredit şi Intesa au fost contraparte la tranzacţii. Operaţiunea a adus celor trei bănci un profit de 75 milioane euro.

Alessandro Profumo a fost CEO al UniCredit timp de 13 ani, până în septembrie 2010, când a fost înlocuit de Federico Ghizzoni, după scandalul privind administrarea activelor statului libian de către bancă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...