2017-01-19 23:33

ECONOMIE


Şeful BNR recomandă băncilor să se reorienteze către firme. Isărescu: ''Creditul de retail a ajuns la saturaţie''

 |  17:57
Şeful BNR recomandă băncilor să se reorienteze către firme. Isărescu: ''Creditul de retail a ajuns la saturaţie''
Guvernatorul BNR,Mugur Isărescu, a declarat ieri că s-a ajuns la un dezechilibru între dezvoltareacreditului de retail şi a celui pentru firme. Potrivit guvernatorului, peviitor, câmpul de dezvoltare a creditului pentru persoane fizice va fi limitatla 3-5%, faţă de 60-80% în trecut şi va fi bazat pe refinanţări. Pe de altăparte, Isărescu a reclamat slaba pregătire a personalului bancar, spunând cădacă nu se va pune accentul pe training în sistem, s-ar putea ajunge în scurttimp la situaţia în care "nici graficele să nu mai poată fi citite".

"Uniiau deja dificultăţi cu reţeaua supradimensionată şi nepregătită pentru altcevadecât pentru retail. Şi atunci apare şi întrebarea şi speranţa: nu sestimulează consumul? Cum să stimuleze România consumul din punct de vederemacroeconomic, când necazul în care a ajuns a fost cauzat chiar desupraexpansiunea consumului? Există câmpde «replacement», de înlocuire a creditelor vechi cu altele noi şi să zicem oexpansiune de 3-5% pe an, dar 60-80% pe an cum am avut în trecut nu va ficâtuşi de puţin. Mesajul meu e că băncile româneşti trebuie să acorde o maimare importanţă businessului de firmă", a spus Isărescu, în cadrul uneiconferinţe pe tema serviciilorfinanciare. Acestaa subliniat că s-aajuns la un dezechilibru între numărul creditelor acordate pentru firme şi celepentru persoane fizice.

"Înceea ce priveşte România, cred că avem un dezechilibru între cât de tare s-adezvoltat retailul şi cât de relativ în urmă a rămas, cel puţin în unele bănci,corporate bankingul şi, în general, finanţarea pentru întreprinderi. Dinexperienţă - şi ştiţi care este experienţa mea de mic om de afaceri - vă spuncu tot riscul pe care mi-l asum, cel puţin în orăşelul acela de unde sunt, nuştiu câţi ştiu să citească un bilanţ de întreprindere şi sunt bancheri. Om deghişeu, angajat pentru că ştie o limbă străină şi pentru că lucrează într-o bancăcu capital străin şi pentru că ştie calculator, speranţa era că se fac numaiscoringuri din astea şi îl tragi pe om în bancă şi ştii că doreşte aspirator,maşină de spălat... E clar că domeniul acesta a ajuns la o saturare, oricum amprivi lucrurile. Trebuie să fim realişti. Nu către dumneavoastră trebuie săadresez eu mesajul acesta, mai degrabă către preşedinţii de bănci şi cătreacţionari", a maiprecizat Isărescu.

Guvernatorul reclamăslaba pregătire a personalului bancar

"Aici,la supraveghere, se întâmplă ceva, iar mesajul meu este următorul: dacă nufacem training, nu o să mai putem să citim nici graficele... Nu sunt grele, dartrebuie să le ştii, iar prescurtările te înnebunesc. ...Îţi dă câte un graficpe care trebuie să îl citeşti rapid, nu e un grafic despre orice. E un graficde evaluare a riscurilor dintr-o ţară,dintr-un sistem bancar. Te ajută căau progresat, ţi-l dă colorat, dar dacă nu ştii să-l citeşti, şi nu ai cum să-lînveţi singur, trebuie să-l înveţi de la altcineva.Oricât am fi noi deorgolioşi, trebuie să ne aşezăm să punem mâna pe carte şi să le învăţăm. Nuavem încotro, alminteri într-o perioadă scurtă nu o să le mai putem citi",a declarat Isărescu. Guvernatorul a atras atenţia că, în unele bănci,personalul nu este pregătit să acorde credite firmelor, pentru că nu ştie săcitească un bilanţ, fiind specializat în acordarea de credite persoanelorfizice.

Deasemenea, şeful BNRa subliniat necesitatea de a lega remunerarea dinbănci de responsabilitatea pe termen lung.

"Unalt domeniu unde probabil că va trebui să discutăm mai franceste acelaalsistemelor de remunerare. Deocamdată, în România nu s-a discutat,în afară de BNR, care, fiind instituţie publică, trebuie să ne publicămretribuţiile, să dăm seama în faţa publicului, dar să nu vă feriţi să discutaţitema. Se va discuta şi în România, aşa cum se discută în Anglia şi America, maiales legarea sistemelor de remunerare de ceea ce se numeşte responsabilitate petermen lung. S-au legat de câştigurile pe termen scurt şi aţi văzut că aceastaa fost considerată o sursă a crizei. Urmărind numai câştigul pe termen scurt,bancherii bine plătiţi au desconsiderat din sistem, nu pentru că au vrut ei, cipentru că sistemul i-a îndemnat să facă aşa, să subevalueze riscurile pe termenlung", a mai declarat Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri