2017-01-19 10:56

ECONOMIE


Şeful BVB: România a dus lipsă de o piaţă de capital, în perioada de criză

 |  16:48
Şeful BVB: România a dus lipsă de o piaţă de capital, în perioada de criză

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, a afirmat, vineri, că în perioada de criză economică, România a dus lipsă de o piaţă de capital, aşa cum în mod contrar s-a întâmplat în Polonia.

”Este clar pentru toată lumea că maniera în care piaţa financiară a navigat în această turbulenţă, acordul cu FMI a fost unul bine gândit. Problema este cum se prezervă această poziţie pe care piaţa financiară a dobândit-o şi cum se poate îmbunătăţi în viitor. În perioadă de criză, României i-a lipsit piaţa de capital. Un lucru opus s-a întâmplat în Polonia. O piaţă de capital consolidată a ajutat Polonia să treacă mai uşor prin criza economică. În perioada care urmează ne punem problema fluxurilor de capital din investiţii. Cred că poate fi un motor de atragere a investiţiilor. Este momentul să se pună în mişcare motorul pieţei de capital. Piaţa de capital are pregătită platforma pe care să se întâmple aceste lucruri, dar este nevoie de o decizie care nu aparţine Bursei de Valori Bucureşti pentru companiile importante. Piaţa de capital din România suferă de ofertă. În plus, un element important al privatizărilor prin BVB ar fi acela că mediul privat din România este rezervat faţă de acest mod de finanţare, iar motivele sunt multe”, a menţionat Farmache.

Pe de altă parte, preşedintele BVB a precizat că, în ceea ce priveşte ideea ca în companiile de stat să existe management privat, lucurile nu sunt atât de simple.

”Ca să obţii o performanţă într-o componie de stat cu conducere privată este complicat. Managementul este mai performant atunci când simte în spate presiunea celor care scot bani din buzunar şi fac investiţii. Managerii privaţi din companiile de stat au şanse foarte mici să ceară fonduri de la singurul acţionar, adică statul. Şi ştim cu toţii ce buget de criză va exista”, a spus Stere Farmache.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image