2019-02-19 17:10


Semnal de ALARMĂ de la BNR: Gata cu creșterea economică!

 |  17:44
Semnal de ALARMĂ de la BNR: Gata cu creșterea economică!

Banca Națională a României se așteaptă la o încetinire a economiei în perioada următoare, după reducerea ritmului de creștere economică în trimestrul 3 din 2016 și o accelerare în ultimul trimestru, potrivit minutei ultimei ședințe de politică monetară, citată de Profit.ro.

Cererea din consum și investițiile au dus la o creștere economică mai rapidă în T4 2016, potrivit BNR, după ce în T3 ritmul de creștere a scăzut față de T2 de la 6% la 4,4% (4,3% după revizuirea de azi a Statisticii) în termeni anuali.

Evoluția din ultimele trei luni ale anului trecut va fi urmată de “o oarecare încetinire”, potrivit conducerii BNR, ceea ce va duce la o expansiune mai lentă a gap-ului pozitiv al PIB și a presiunilor inflaționiste pe termen scurt.

BNR consideră că inflația va trece în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului, după ce a închis 2016 la -0,5% în termeni anuali, dar că prețurile vor crește mai puțin decât anticipa în toamna anului trecut, urmând să ajungă în intervalul de variație de plus/minus un punct procentual în jurul țintei de 2,5%.

În privința politicii bugetare, BNR reiterează în minută ce a susținut guvernatorul Mugur Isărescu în conferința de presă de vinerea trecută, anume că perspectivele rămân incerte până la cunoașterea execuției pe 2016 și, mai ales, a bugetului pe 2017.

Banca centrală arată preocupări și pentru ritmul de absorbție a fondurilor europene, care ar putea afecta, în noul exercițiu multianual, creșterea economică.

Totodată, BNR atinge, din nou, subiectul pieței muncii, unde vede o “accentuare a tensionării”, în condițiile reducerii șomajului și a creșterii salariilor într-un ritm de două cifre.

BNR a meținut dobânda cheie la 1,75% și a mențiunt neschimbate condițiile monetare, pe care le apreciază drept stimulative.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-13

TAGURI: bnr, prognoza, crestere economica, politica monetara
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANTONIU CEZAR
13 Ian 2017

Tot anul trecut, cand " tehnocratii" NU au facu t absolut nimic, au refuz at sa atraga fonduri euro pene (nerambursabile) au taiat toate proiectele si au distrus,efectiv eco nomia, care,incepea sa fu nctioneze, ai TACUT c a un ra HAT ! Era lim pede de atunci ca vom pla ti acele imbecilitati int entionate. Chiar nu inte leg de ce te bagi in seam a in prezent si daca tot te bagi ca budigaii macar fii corect si sustine no ul guvern si parlament si nu -i prelucra...
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...