2018-12-18 17:17


Șerbănescu: Se vor găsi bani de salarii! Privătizările vor termina economia!

 |  14:00
Șerbănescu: Se vor găsi bani de salarii! Privătizările vor termina economia!

Analistul economic Ilie Şerbănescu afirmă că salariile bugetarilor vor fi reîntregite în curând, în ciuda faptului că nu există bani la buget pentru acest lucru, însă sursele trebuie căutate în altă parte. Acesta mai adăugă că în cazul în care privatizările companiilor de stat vor continua, economia românească o va lua iremediabil în jos.

“În mod cert, se dau aceşti bani pentru reîntregirea salariilor. I-ar fi dat şi cei care erau, şi le vor da şi cei care sunt acum pentru că nu se poate altfel, după atâta amar şi atâta tensiune care a creat acest lucru. După părerea mea, şi dacă le dăm, şi dacă nu le dăm, nu se rezolvă mare lucru. Este doar o chestiune de lege: s-au luat ilegal şi se dau acum înapoi. Să nu creadă cineva că dacă primim salariile alea, se deschide o nouă eră în care va fi frumos şi bine. Trebuie să fim realişti:banii aceia trebuie daţi înapoi, de fapt să sereîntregească nivelul din 2010. Nu contează dacă sunt bani sau nu la buget. Nu sunt bani la buget pentru reîntregirea salariilor, dar se pot lua din altă parte pentru că aici avem de-a face cu o restituire în spaţiul legalităţii”, a afirmat Şerbănescu. Acesta a adăugat că Banca Naţională a României a fost instituţia care a fundamentat tăierea salariilor în 2010, aceasta înaintând ideea că, la momentul respectiv, a fost vorba despre o ajustare, nu de o tăiere a acestora: „Cine a fundamentat tăierea salariilor, nu Banca Naţională? Domnul Isărescu a spus la momentul acela că nu este vorba despre tăiere, dacă le-ai mărit salariile cu 50% înainte de 2008, ci doar de o ajustare. Acum, vine domnul Vasilescu să spună că dacă , mărim PIB-ul. Ştie toată lumea că PIB-ul nu este decât profit şi salarii şi dacă îmi reduc salariile înseamnă că micşorez PIB-ul şi măresc profitul. Asta se face de patru ani de zile, se măresc profiturile şi munca e mai prost plătită”, a punctat analistul economic.

„Important este problema cu privatizările. Aceste privatizări sunt complet nejustificate. De ce nejustificate? Pentru că, dacă vedeţi, e foarte clar se îndreaptă numai către structurile care sunt rentabile şi la stat. Deci, nu-mi rezolvă nimic în economie, ci iau profiturile mari şi le bagă unor străini în buzunar. Cu asta nu rezolvăm nimic în economie. Problema privatizărilor sunt lucruri discutate cu Fondul Monetar prevăzute extrem de precis, care vor duce la terminarea statului român din punctul de vedere al pârghiilor şi instrumentelor pe care le mai are la dispoziţie. Dacă acceptăm privatizările, economia se va duce în continuare în jos şi mereu mai prost. Sunt probleme de monopol care vin de la Dumnezeu şi care nu se dau altora, nici măcar în minoritate”, a menţionat Şerbănescu.

Analistul economica făcut, totodată, referiri la conceptul de 'băieţi deştepţi', considerat de acesta o 'diversiune' din partea Fondului Monetar Internaţional: „Ideea cu 'băieţii deştepţi' a fost o diversiune a FMI. După trei ani de existenţă în plin a băieţilor deştepţi, vine FMI-ul să plângă pe umărul nostru că 'Vai, cât vă spoiază aceşti băieţi deştepţi'. De ce o face după trei ani de acord cu România? Nu ştiau în 2009 despre această poveste? Ştia foarte bine, dar între timp, plânge pe umărul nostru ca să vină să ia alţii Hidroelectrica. Despre nişte băieţi mai mari este vorba, nu despre băieţii destepţi, că ăia sunt şmecherii”, a mai declarat analistul, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist în România, analistul economic a precizat că este vorba despre un proiect ce poate fi sau nu avizat din punct de vedere al mediului: „După părerea mea, chestiunea punctuală gazele de şist e un proiect. Proiectul ăla poate fi avizat din punct de vedere al mediului sau nu, dar numai în faza de explorare. Nu ştim foarte mult ce implicaţii are: S-au semnat nişte acorduri care n-au aviz de mediu dacă am înţeles bine, şi după aceea mai vedem”, a încheiat economistul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-17

TAGURI: Analist, economic, ilie_serbanescu, salarii, reintregire, privatizari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


JOE
06 Mai 2012

PONTA VINDE PE NIMIC ROMGAZ S.A. LA GDF Suez sau GAZPROM. PONTA VINDE PE NIMIC HIDROLECTRICA S.A. LA CEZ sau E.ON. PONTA VINDE PE NIMIC TRANSGAZ S.A. LA MOL. POLITICIENII FAC TOTUL PENTRU PUTERE SI FUNCTII. CE TARA MAI VINDE PE BURSA COMPANII STRATEGICE? UNGARIA VINDE DIN MOL, AUSTRIA DIN OMV, FRANTA DIN ELF PE BURSA? Romgaz a făcut profit de 70 mil. € in trei luni vânzând gazele mai scump.
GAVRIL CALIN
06 Mai 2012

asa este domnule joe!'''Romgaz a făcut profit de 70 mil. € in trei luni vânzând gazele mai scump'' .am militat impotriva guv.ungureanu pentru aceste privatizari si acum.....
Random imageUltimele stiri


loading...