2017-01-21 23:42

ECONOMIE


Programul antigrindină 2012

 |  20:59

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va susţine investiţiile pentru continuarea Programului antigrindină, evaluate, în acest an, la 10,7 milioane de lei. Demarat la începutul anilor 2000, Programul nu este gata nici acum. Marea problemă a programului ţine de aplicarea lui, lipsa de personal specializat ducând la pagube, chiar dacă au existat echipamentele.

România a demarat un program pe 12 ani, prin care culturile agricole, în special podgoriile şi livezile, să fie protejate de grindină. Ţara noastră dispune de tehnica militară necesară distrugerii grindinei sau producerii ploilor (n.r. – furnizorul este ROMARM), motiv pentru care implementarea unui astfel de program nu ar trebuit să constituie o problemă. Lipsa fondurilor a dus la o etapizare excesivă a programului, dar şi la funcţionarea defectuoasă a acestuia. Pentru 2012, bugetul Ministerului Agriculturii alocă 10,765 milioane de lei, se arată în proiectul de HG publicat pe site-ul instituţiei.

Etapa a XIII-a a “Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor” prevede realizarea de proiecte tehnice, execuţie parţială de lucrări şi achiziţie de echipamente pentru Unitatea Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Mureş şi Timiş. Unitatea din Prahova va avea la dispoziţie un milion de lei pentru funcţionare şi continuarea proiectului la această unitate-pilot.

Protecţie pentru toată lumea

„Programul antigrindină a fost conceput ca protecţie pentru zonele de interes economic, nu numai pentru apărarea podgoriilor de aceste fenomene ale naturii”, a declarat Gheorghe Căunei, responsabil cu realizarea programului în România. „Important a fost impactul economic al acţiunilor antigrindină. Acesta a stat la baza deciziilor privind zonele de acţiune a echipamentelor”, a precizat oficialul Ministerului Agriculturii. Potrivit acestuia, polul grindinei în România este Vrancea, unde există unele dintre cele mai importante podgorii din ţară. Sunt incluse în Programul antigrindină şi zone din judeţele Buzău, Prahova (n.r. - unde a fost instalată prima baterie de rachete antigrindină), Iaşi, Mureş, Alba, plus Banatul şi Oltenia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-14

TAGURI: sistemul antigrindina, editia 2012Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image