2017-01-21 21:43

ECONOMIE


Situaţia din Grecia alertează BNR. Banca centrală ar putea lua în garanţie sedii de bănci elene în schimbul finanţării

 |  16:39
Situaţia din Grecia alertează BNR. Banca centrală ar putea lua în garanţie sedii de bănci elene în schimbul finanţării
Banca Naţională arepâr­ghii pentru a interveni în even­tua­litatea concre­ti­zării unor scenariide criză an­tre­nate pe piaţa ban­ca­ră locală de situaţia din Grecia, înce­pândde la refinanţarea bilaterală a ti­tlu­­rilor de stat deţinute de băncile cu ca­pitalelen şi până la preluarea în ga­ran­ţie a sediilor acestora în schimbul fur­nizăriide lichidităţi, afirmă un oficial din sistemul bancar, citat de Mediafax. Sucursalelebăncilor greceşti din România se confruntă cu probleme de lichiditate, ca urmare asituaţiei în care se află băncile-mamă din ţara de origine şi după ce, anultrecut, au „exportat” toate profiturile către acestea. Totuşi, oficialii BNRsusţin că băncile elene au planuri de rezervă pentru genul situaţii de criză.

"BNRare mecanisme prin care poate acorda sprijin de lichiditate băn­cilor, inclusivprin credite garantate cu active. În ultimă instanţă, după ce ar fi epuizateposibilităţile de finanţare prin operaţiuni repo bilaterale (n.red. - furnizarede lichidităţi contra titluri de stat direct între BNR şi o anumită ban­căaflată în deficit de lichiditate), există şi posibilitatea garantării cusediul, desigur cu o ajustare a valorii înregis­trate a acestuia", aafirmat sursa citată. Aceasta susţine că evaluările actuale nu oferă suportpentru un sce­nariu în care filialele locale ale băncilor elene s-ar confruntacu retrageri mari de fonduri din cauza unui efect de conta­giune cu tensiuneadin Grecia. "Dacă este ceva de făcut, va acţiona banca centrală caautoritate de supra­veghere şi reglementare. Totul depinde de ce se întâmplă cubăncile-mamă, iar în Grecia există deja un mecanism de susţinere a grupurilorfinanciare în cadrul acordului de finanţare încheiat anul trecut cu FMI. Statulelen va intra cu capital dacă va fi nevoie", spun sursele citate.

Băncile elene au scosaproape 1,6 miliarde de euro din România, în 2010

Expunereabăncilor din Grecia şi Olanda faţă de România a scăzut anul trecut cu aproa­petrei miliarde deeurocom­para­tiv cu 2009, potrivit datelor publi­catede Banca Reglemen­telor Internaţio­na­le (BRI), supra­nu­mită banca băncilorcentrale, informa, recent, Ziarul Financiar. În cazul băncilor elene, expunereaa scă­zut cu 1,6 miliarde de euro, până la 15,8 miliarde de euro, în timp cepentru băncile din Olanda ajustarea ex­punerilor a fost de 1,1 miliarde deeuro, până la 5,2 miliarde de euro. Grecii deţin acum 16-17% din activelebancare din România, iar problemele din propria ţară - confruntată cu o crizăatât de dură încât a zdruncinat întreaga zonă euro, fac ca finan­ţa­rea prinîmprumuturi a operaţiunilor din ţara noastră să fie mult mai dificilă. Anultrecut, băn­cile greceşti au întreţi­nut presiunea pe dobân­zile la depozite şiimplicit la credite, plătind peste piaţă pentru a se putea finanţa local. AlphaBank şi Bancpost (EFG Eurobank) sunt în topul primilor zece jucători, darîntotalpe piaţă activează şase bănci cu ac­ţio­nariat elen.

Georgescu, BNR: “Băncilegreceşti au planuri de rezervă pentru situatii neprevăzuteŢ

BNRmonitorizează atent situaţa băncilor greceşti prezente în România, iar fiecaredintre acestea are planuri de rezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzutepentru menţinerea stabilităţii financiare, a declarat Florin Georgescu,prim-viceguvernator al BNR. "Prin direcţia de supraveghere, BNRmonitorizează în mod apropiat situaţia acestor bănci. Avem un contact strâns cugrupul de bănci greceşti. Lichiditatea şi solvabilitatea sunt la niveluri confortabile.Fiecare bancă are planuri de rezervă pentru a face faţă la situaţiileneprevăzute pentru menţinerea stabilităţii financiare", a spus Georgescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image