2018-12-16 12:34


Soarta Complexului Energetic Hunedoara, decisă joi

 |  21:01
Soarta Complexului Energetic Hunedoara, decisă joi

După Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi Hidroelectrica, o altă mare companie energetică de stat ar putea intra în insolvenţă. Este vorba de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care se confruntă cu probleme financiare de mai multă vreme. Judecarea cererii de intrare în insolvenţă a CEH, care trebuia să aibă loc miercuri, a fost amânată de Tribunalul din Hunedoara pentru joi. Avocatul Remus Borza este prima alegere a Ministerului Energiei pentru preluarea funcţiei de administrator judiciar al CEH, însă judecătorul este cel care va stabili acest amănunt. Borza este în prezent administrator judiciar la cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica. Acesta a preluat frâiele companiei de stat în 2012. În vara acestui an, Hidroelectrica ar trebui să iasă din insolvenţă, după cum spunea chiar Borza.

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis pe 28 decembrie, după vizita de lucru a ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, ca singură soluţie pentru evitarea falimentului. Ministrul Energiei a precizat că CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile.

Sindicatele acuză politizarea activităţii

“Sunt 18 solicitări de intrare în insolvenţă depuse de creditori şi a 19-a, cea depusă de Consiliul de Administraţie al companiei în luna decembrie. Judecătorul a amânat judecarea cererii de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara pentru mâine (joi - n.r.). Sunt doi factori care au determinat această situaţie: politizarea activităţii CEH şi faptul că avem o piaţă de energie potrivnică. Noi, ca organizaţie sindicală, atragem atenţia de doi ani autorităţilor că politizarea activităţii ne va atrage către insolvenţă. În plus, suntem singurii din Uniunea Europeană care nu şi-au stabilit un mixt de energie. Iar, din punct de vedere tehnologic, energia produsă pe bază de cărbune este mult mai scumpă. România manifestă o susţinere excesivă faţă de energia regenerabilă, avem cea mai mare susţinere a energiei verzi din toată Europa”, a declarat, pentru PUTEREA, Petre Nica, preşedintele sindicatului „Muntele” şi totodată preşedinte executiv al Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Cele 6.300 de locuri de muncă, în pericol

Sindicaliştii, care anul trecut au protestat faţă de posibila intrare în insolvenţă a companiei, s-au răzgândit acum şi spun că sunt de acord cu această măsură, care ar fi singura care le-ar putea salva locurile de muncă.

“Nu ştim dacă după intrarea în insolvenţă a companiei se vor face disponibilizări. Putem spune că locurile de muncă, circa 6.300, ar fi şi mai în pericol dacă CEH nu ar intra în insolvenţă. Importantă este păstrarea locurilor de muncă. Faptul că intră în insolvenţă nu este un motiv de protest, este o soluţie salvatoare în momentul de faţă. Nu avem cadrul legal să facem proteste, dacă este respectat Contractul Colectiv de Muncă, nu avem motive de protest. Ceea ce cândva nu ne doream să se întâmple se dovedeşte acum o soluţie salvatoare. Am şi protestat faţă de implicarea parlamentarilor din Hunedoara asupra managementului companiei”, a precizat Nica, pentru PUTEREA.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vizitat la sfârşitul lunii decembrie CE Hunedoara, cerând conducerii companiei să îşi asume situaţia dezastruoasă în care se regăseşte aceasta şi să ia măsuri pentru a împiedica intrarea în faliment, a scris oficialul pe contul său de Facebook. El s-a întâlnit şi cu sindicatele din minerit şi autorităţile locale.  În opinia ministrului Energiei, printre cauzele care au contribuit la situaţia financiară dificilă în care a ajuns CEH se află politizarea, corupţia şi risipa, iar acestea trebuie "curmate fără drept de apel". Grigorescu s-a arătat convins că există soluţii pentru salvarea CEH, fiind nevoie de profesionalism şi de acţiune energică.

"Am cerut conducerii CEH să îşi asume situaţia în care se găseşte compania, să înţeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase şi să împiedice alunecarea înspre o situaţie fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăşi existenţa companiei. Cine nu înţelege că e nevoie să îndreptăm rapid greşelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipa cu noi", a afirmat ministrul pe reţeaua de socializare.

El a arătat că este momentul în care depolitizarea şi reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă.

Complexul Hunedoara este cel mai scump producător de energie din ţară, cu un preţ de producţie al energiei electrice de peste 300 de lei/MWh, de două ori mai mare decât preţul mediu de vânzare, de acum, al energiei în piaţă.  CEH include minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi termocentralele Mintia şi Paroşeni. Complexul, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-06

TAGURI: energie, insolventa, complex, energetic, hunedoara
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...