2018-12-19 13:45


Soarta creditului imobiliar, încă un mister

 |  21:00
Soarta creditului imobiliar, încă un mister

Haosul încă domneşte în jurul noului regulament de restricţionare a creditării propus de BNR. Pe de o parte, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat, recent, că BNR a fost de acord, după negocierile cu bancherii, ca împrumuturile ipotecare în valută să fie acordate în continuare în condiţiile actuale, nu după cele care vor intra în vigoare odată cu noul regulament (n.r. - cel mai probabil în noiembrie). Pe de altă parte însă, preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, preciza zilele trecute că se abţine să facă orice fel de estimări în privinţa  Programului „Prima Casă 4”, din cauza incertitudinilor legate de noul regulament de creditare.

Şarament a declarat că, în funcţie de prevederile din noul regulament de creditare, Programul „Prima Casă 4” ar putea continua până în 2013 sau s-ar putea încheia la finalul anului 2012. „Momentan sunt doar discuţii. A mai apărut o discuţie în care FMI a spus că e numai pentru creditul de consum. Până nu ştim care va fi finalul actului normativ nu are rost să facem estimări”, a spus Şaramet. „Dacă va apărea acel regulament al BNR care să prevadă pentru creditele imobiliare în euro la bănci, în afară de «Prima Casă», avansuri mult mai mari, că or fi 20-30%, atunci întrevăd un ritm de creştere mai susţinut în accesarea acestui program, «Prima Casă». Un segment din populaţia care dispune astăzi de nişte avansuri va prefera, decât să dea 30% avans, să dea 3% şi să plătească eventual un preţ mai mare pe rate sau pe alte lucruri”, a spus Şaramet.

Varianta Gheţea

După spusele recente ale preşedintelui ARB, Radu Gheţea, românii vor putea să ia în continuare credite în valută pentru cumpărarea şi renovarea de locuinţe după intrarea în vigoare a noului regulament privind creditarea. După cum a explicat Gheţea, BNR a acceptat propunerea bancherilor de a se putea acorda credite ipotecare în continuare după condiţiile actuale, noile prevederi urmând să se aplice astfel doar creditelor de consum în valută. El a spus că inclusiv Programul „Prima Casă” nu va fi afectat de acest nou regulament. Preşedintele ARB a explicat că, deşi noul regulament de creditare va încuraja românii să se împrumute în lei, persoanele cu venituri mari vor putea să ia în continuare credite în valută.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-14

TAGURI: credit, imobiliar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...